Index Vakbarát Hírportál

Karib szigetről szólt be Rupert Murdoch Angliának

2012. január 2., hétfő 18:37

A brit médiacézár Rupert Murdoch, a hírességeket és gyilkosságok áldozatainak hozzátartozóit lehallgató News of the World tulajdonosa első twitterüzenetében azt írta, "a britek túl sokat nyaralnak ahhoz képest, milyen ruppótlan és csóró az ország". Az üzenetét viszont ironikus módon pont az unokákkal tengeralattjárózós, karibi téli vakációja alatt, Saint Barthelemy szigetéről rakta ki a nemrég elindított Twitterére, nem kis felháborodást keltve ezzel a mikrobloggerek körében.

A sajtópápa 44 éves kínai felesége, Wendi Deng Murdoch azonnal írt is neki, hogy törölje a twitterüzenetet, majd jelezte az olvasóknak is: az öreg Murdoch csak viccelt (hogy a @Wendi_Deng nevű felhasználó tényleg a médiacézár felesége-e, egyelőre nem tudni biztosan). A nyomtatott sajtó halálát jósoló Murdoch egyébként csak december 31-én kezdett el twitterezni. 48 óra alatt több, mint 51 ezer követőt szedett össze, pedig egy 2009-es Vanity Fair-cikkben az internetet még a pornó, az adatlopás és a hackerek bűnös Kánaánjának tartotta. Új mikroblogját először a volt brit miniszterelnök-helyettes, John Prescott üdvözölte, aki még boldog új évet is kívánt a milliárdos médiagurunak.

Murdoch twitterbejegyzései elképesztő kommentáradatot generáltak az elmúlt napokban. Volt aki kiröhögte a behódolását az új médiumnak ("@rupertmurdoch végre rájött, hogy 140 újság helyett elég 140 karakter"), mások arra tippeltek, az egész Murdoch-twitter egy orbitális médiahekk ("Akkor ő most vagy tényleg @rupertmurdoch, vagy egy News of the World-ös exújságíró kiütéssel győzött a hackerolimpián"), és persze volt, aki már @rupertmurdoch-paródiát is készített ("az első 30 @RupertMurdoch-tweet ingyenes, a többiért viszont már fizetni kell"). A kétkedőket később maga Jack Dorsey, a Twitter társalapítója nyugtatta meg a saját twitterüzenetében: "@rupertmurdoch a saját akaratából és a saját hangjával van jelen a Twitteren".

De mibe bukott bele a New of the Worlds?

A Rupert Murdoch-botrányt a NOTW egyik konkurense, a brit Guardian robabntotta ki még tavaly júliusban, amikor megírták: a bulvárlap újságírói éveken át telefonok hangpostafiókjainak feltörésével szereztek értesüléseket a brit celebritások és köztisztviselők, valamint a királyi család életérőt. Többek között egy elrabolt és megölt kislány mobiljának üzenetrögzítőjét is feltörték gyúrható információ reményében.

Rovatok