Index Vakbarát Hírportál

A média szabadságát védi a Főszerkesztők Fóruma

2012. január 18., szerda 11:32 | aznap frissítve

A magyar sajtó harminc főszerkesztője megalakította szerdán a Főszerkesztők Fórumát, és közös etikai irányelveket fogadott el a média szabadsága és az elfogulatlan tájékoztatás érdekében.

Közös etikai irányelveket fogadtak el a magyar sajtó meghatározó szereplői, és egyesületet hoznak létre ezen irányelvek betartásának és terjesztésének céljával. A Főszerkesztők Fórumához az Indexen kívül csatlakozott többek között az Origo, a hir24, a HVG és a hvg.hu, a Hírszerző, a Népszabadság, a Blikk, a Bors, a Metropol, a Heti Válasz, a Kreatív, a Figyelő, a TV2, az RTL Klub és számos vidéki napilap főszerkesztője is.

Társadalmi párbeszédre, a sajtószakma presztízsének növelésére és önszabályozó tevékenységre egyaránt törekszik a fórum, mondták a megalakuláskor az alapítók, köztük Weyer Balázs, az Origo korábbi főszerkesztője, Kotroczó Róbert, az RTL Klub és György Bence, a TV2 hírigazgatója.

Weyer Balázs szerint a társszabályozásra, vagyis a médiahatóság és a médiaszervezetek együttműködésével megvalósuló tartalomszabályozás médiatörvénybe iktatására sem lett volna szükség, ha a fórum által szorgalmazott önszabályozás már létezett volna korábban.

Várják a csatlakozókat

A Főszerkesztők Fórumának alapító tagjai azért döntött a közös irányelvek kidolgozása mellett, mert egyetértenek abban, hogy a szakma és a közönség érdeke is, hogy legyenek olyan közös értékek, amelyeket a szerkesztőségek – platformtól, műfajtól, célközönségtől, mérettől, világnézettől, stílustól függetlenül – mindannyian osztanak.

„Az etikai irányelvekhez csatlakozókként elismerjük és védjük a média szabadságát. A média legfontosabb feladata a tájékoztatás, a választói, fogyasztói, szülői és egyéb döntésekhez szükséges információk bemutatása, a szabad véleménynyilvánítás és a különböző vélemények áramlásának elősegítése, a szórakoztatás, és mindezeken keresztül a társadalom önismeretének erősítése" - olvasható közös közleményükben.

Az etikai irányelvek a lelkiismeretes újságírói munka külső és belső feltételeit írják le: többek között az elfogulatlanságot, az alaposságot, az információ megszerzésének és kezelésének szabályait, az összeférhetetlenségi tilalmakat, a szerkesztőségi tartalom és a hirdetések viszonyát.

Az irányelvek között szerepel a többi között az, hogy az újságíróknak rendelkezniük kell azzal a szabadsággal, amely lehetővé teszi számukra, hogy politikai és gazdasági befolyás, félelem, illetve részrehajlás nélkül végezzék munkájukat.

A csatlakozó főszerkesztők és szerkesztőségvezetők január 18-án publikálják felületeiken az etikai irányelvek szövegét, impresszumaikban mostantól folyamatosan jelzik annak elérhetőségét. Vállalják, hogy az irányelvek megsértésére vonatkozó panaszokat transzparensen kezelik, és az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat rendszeres találkozóikon egymással is megosztják.

A Főszerkesztők Fóruma nyitott, az alapítók várják mindazokat a csatlakozókat, akik elfogadják az etikai irányelveket és vállalják annak betartását.

Rovatok