Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP levelét is megvizsgálja az NMHH a Lomnici-ügyben

2012. február 3., péntek 15:33

Újabb vizsgálatot vár a médiahatóságtól a Lomnici-ügyben Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő. A politikus az erről szóló, Szalai Annamáriának, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa elnökének címzett levelét pénteken személyesen vitte el a hatósághoz.

"A Magyar Köztársaság Parlamentjének képviselőjeként nyomatékosan kérem, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a nemzetközi botrányt kiváltott ügy hatvan nappal annak kirobbanása után végre tisztázódjék" - tartalmazza a képviselő levele.

Kiricsi Karola, az NMHH szóvivője az MTI-nek elmondta: az említett ügyben a hatóság valamennyi kérelmet, beadványt és az ügyfélszolgálatra érkezett elektronikus levelet megvizsgált. A hatósági ügyekben határozatokat hozott, a nem hatósági ügyekben pedig kezelte a panaszokat. A hatóság hasonlóan fog eljárni a képviselő levelével kapcsolatban is - fűzte hozzá. Nyakó István szerint az elmúlt hetekben több olyan információ is napvilágot látott, amely újabb kérdéseket vet fel azon közmédia-híradóban lejátszott tudósítás keletkezésével kapcsolatban, amelyben Lomnici Zoltán volt főbírót kitakarták. Szerinte ezeket az információkat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) lefolytatott vizsgálat nem tárta fel, ezért nem a valódi felelősöket büntették meg az ügyben. A politikus február 9-éig vár tájékoztatást a médiatanács elnökétől a vizsgálat megindításáról.

Nyakó István tájékozódni kívánt az NMHH-ban az ügyben eddig lefolytatott vizsgálatokról, ezért az NMHH szóvivője egy, a képviselő részére kialakított "konzultációs irodába" vezette őt, ahol rendelkezésére bocsátottak minden, az üggyel kapcsolatos dokumentumot, illetve azokat a jogszabályokat, amelyek alapján a jogalkalmazó hatóság eljárhat.

A hatósági határozatok teljes dokumentációja mellett a képviselő elolvashatta a többi közt az NMHH ügyfélszolgálatának a válaszát arra a levélre, amelyet a Lomnici-tudósítást készítő riporter írt a híranyag keletkezésének hátteréről. A válasz szerint az ügyfélszolgálatra érkezett levelet a hivatal megvizsgálta, és arra jutott: a riporter által leírtak nem tartoznak a médiaszabályozás hatálya alá, ezért azt ajánlották a riporternek, hogy forduljon munkaadójához.

A korábbi hatósági határozatok egy részéről - a személyes adatok védelmét tiszteletben tartva - a hatóság munkatársai fénymásolatokat készítettek a képviselő kérésére.  Az úgynevezett Lomnici-ügyben korábban Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke fordult a médiatanácshoz, ám a testület hatáskör hiányában elutasította az ügy kivizsgálását.

Rovatok