Index Vakbarát Hírportál

Az NMHH fellebbez a Klubrádió-ügyben

2012. március 23., péntek 15:19 | aznap frissítve

Az NMHH szerint az elsőfokú nem jogerős bírósági döntés e hiányossága bizonytalan jogi helyzetet teremt a Klubrádió számára, amit csak fellebbezéssel lehet feloldani.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megfellebbezi a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntését, amelyben létrehozta a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára a médiatanács és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést - közölte az NMHH.

A pert a Klubrádió indította, mert azt kifogásolta, hogy bár 2010-ben pályázaton elnyerte a 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciát, mégsem kötöttek vele műsorszolgáltatási szerződést. Az ügyben a Fővárosi Törvényszék február 28-án hozott elsőfokú ítéletet, amely szombatig fellebbezhető meg.

Az NMHH közleménye szerint minden médiapiaci szereplő alapvető érdeke, hogy a jogállam nyújtotta átlátható és biztonságos keretek között működhessen.  A médiahatóság a közlemény szerint egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy minden szereplőnek segítségére legyen a médiapiacon kialakuló esetleges bizonytalanságok kiküszöbölésében. A Budapest 92,9 MHz-es frekvencia ügyében is az a legfontosabb, hogy egyértelmű, minden bizonytalanságtól mentes jogi helyzet alakuljon ki - áll a hatóság közleményében.

Az NMHH közlése szerint annak, hogy ez az ügy végső nyugvópontra juthasson, az elsőfokú nem jogerős bírósági határozat több ellentmondása mellett az is akadálya, hogy a döntés nem tartalmaz egy alapvető információt: azt, hogy a bíróság mikortól tekinti érvényesnek a Klubrádió általa létrehozott műsorszolgáltatási szerződését.

"Márpedig egy jogállamban minden szerződésnek alapvető tartalmi követelménye, hogy érvényességének kezdő dátuma világosan és egyértelműen meg legyen határozva" - olvasható a hatóság közleményében.

Két frekvenciából egyet sem kaptak meg

A frekvenciára a médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televíziói Testület (ORTT) közműsor-szolgáltatók számára írt ki pályázatot, vagyis a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. A pályázaton a frekvenciát a Klubrádió nyerte el, a szerződés azonban nem jött létre a két fél között.

A médiatanács 2010 decemberében úgy határozott, hogy az áprilisban kihirdetett pályázatot eredménytelennek nyilvánítja, mivel a Klubrádiónak ekkor élő szerződése volt a 95,3 MHz-es frekvenciára is, a jogszabályok pedig kizárták, hogy egy műsorszolgáltató egy vételkörzetben két rádiót üzemeltessen. A Klubrádió egyébként pályázatába beleírta, hogy ha nyer az új frekvenciára kiírt pályázaton, lemond a másik frekvenciáról.

A rádió elsődleges kereseti kérelme szerint a műsorszolgáltatási szerződés már létrejött, hiszen az ORTT-t szerződéskötési kötelezettség terhelte azáltal, hogy a Klubrádió pályázatát fogadta el nyertesként. Másodlagosan a rádió azt kérelmezte, hogy ha nincs ilyen szerződés, akkor azt a bíróság hozza létre. Ez utóbbinak adott helyt a Fővárosi Törvényszék.

A frekvenciát azóta a médiatanács kereskedelmiként megpályáztatta, 46 millió forintos médiaszolgáltatási alapdíjjal, a pályázati eljárás jelenleg is tart.

A Klubrádió jelenleg a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián sugároz, tavaly február óta folyamatosan meghosszabbított ideiglenes engedéllyel. A frekvenciát a médiatanács tavaly megpályáztatta, de azt nem a Klubrádió nyerte, ám az Fővárosi Ítélőtábla március 14-ei döntésében részben hatályon kívül helyezte az erről szóló határozatot.

Rovatok