Index Vakbarát Hírportál

Nyereséges volt tavaly a Népszabadság

2012. április 18., szerda 13:11

Nyáron költözik a Bécsi úti irodából a VIII. kerületi Ringier-székházba a lap. Mihók Attila, a kiadóvállalat ügyvezető igazgatója a létszámcsökkentést sem tartja kizártnak.

A közeljövőben lezárhatja a tárgyalásokat a Népszabadság teljes megvásárlásáról a Ringier Kiadó, mondta szerdán újságíróknak a kiadóvállalat ügyvezető igazgatója, Mihók Attila a Népszabadság Zrt.-nek a Szabad Sajtó Alapítvány tulajdonában lévő 27 százalékos tulajdonrészének megvételéről.

A Népszabadság árbevétele 2011-ben is csökkent, ám a megelőző évnél kisebb mértékben. Korábban a veszteséget a napi működés okozta, tavaly pedig az elbocsátások és a főszerkesztőváltás miatti egyszeri tételekből fakadt. Az év végére azonban két hónapban is nyereséget produkált a napilap. Mihók Attila közölte azt is: a jelenleg megbízott főszerkesztővel működő szerkesztőség élére a felvásárlást követően kerülhet végleges vezető. A szerkesztőség várhatóan júniusban, legkésőbb júliusban költözhet a Bécsi úti irodából a Ringier VIII. kerületi székházába.

Az igazgató lehetségesnek tartotta, hogy az elmúlt években többszöri elbocsátáson átesett szerkesztőségben a bevételek függvényében további létszámcsökkentést hajtsanak végre a jövőben, közölte ugyanakkor, hogy a lapnál dolgozók létszáma és a költségek már összehasonlítható mértékűek a kiadó többi napilapjával. A jövőben egy irodaházban dolgozó szerkesztőségek közötti együttműködésről szólva azt mondta: az online területen már jelenleg is létezik ilyen jellegű közös munka az portfólióba tartozó lapok között, a jövőben azonban főleg a tematikus mellékleteknél, a női magazinoknál lát erre lehetőséget.

A Ringier Kiadó Magyarország egyik legnagyobb lapkiadójaként 1993 óta van jelen a magyar piacon. Megjelenteti Magyarország legnagyobb napilapját, a Blikket, valamint az egyetlen sportnapilapot, a Nemzeti Sportot. A napilapok mellett több magazin, könyv, valamint internetes portálok tartozik a portfóliójába.

A Népszabadság Rt. 1990-ben alakult meg a Bertelsmann-csoport részvételével, miután a rendszerváltozást követően, 1990 márciusában az állampárt jogutódja lemondott a Népszabadság tulajdonjogáról, és az új lapgazda az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány lett. A svájci Ringier Kiadó 2001 novemberében szerzett 49,9 százalékos részesedést a Népszabadságban, megvásárolva a Bertelsmann tulajdonrészét, majd 2005. április 27-én megszerezte a többségi tulajdonrészt. Jelenleg a részvények több mint 70 százalékát birtokolja.

Rovatok