Index Vakbarát Hírportál

Az NBC minden olimpiai eseményt streamel

2012. április 27., péntek 09:26

A 2012-es londoni nyári olimpiai játékok mind a 32 sportágának minden eseményét élőben közvetíti majd a az észak-amerikai tévés jogokat birtokló NBC, írja a New York Times. Rick Cordella, az NBC Sports digitális médiatartalomért felelős alelnöke szerint a nyári és téli olimpiai játékok közvetítésekor a közönség részéről állandóan felmerül, hogy miért nem mutatnak meg minden sportágat, ezért (is) változtattak a műsorpolitikán. A 2012-es olimpia lesz az első, aminek minden eseményét élőben közvetíti a tévétársaság.

Az NBC számára persze nem az NBC.com-on streamelt tartalom okozza a legnagyobb fejtörést, hanem az időeltolódás. Amikor az USA-ban a főműsoridő elkezdődik, azaz keleti parti idő szerint este nyolckor, Angliában éppen hajnal egy óra van, amikor már nem nagyon rendeznek döntőket egyetlen sportágban sem. Az NBC a 2008-as gyakorlatnak megfelelően felvételről, csúsztatva adja majd le az olyan fontos eseményeke, mint a többszörös aranyesélyes Michael Phleps úszó döntőit, de az előző évektől eltérően a döntőt az interneten élőben is közvetíti majd.

Két évvel ezelőtt, a vancouveri téli olimpia közvetítésekor csak a curling- és a jégkorongtorna eseményeit adták élőben az interneten, mert nem akartak a tévés főműsoridőnek konkurenciát. Az NBC félelme valahol érthető volt, hiszen az olimpiai közvetítések reklámpercei igen értékesek. A 2008-as pekingi olimpia alatt az NBC 800 millió dollárt kaszált a szpotok értékesítésén, idén már most 900 millió fölött járnak. A hirdetők a súlyos dollármilliókért pedig nézettséget várnak, márpedig ha a neten elérhető Michael Phelps aranyat érő úszása, akkor nem biztos, hogy az esemény nyolc órás csúsztatással is érdekes lesz.

Cordella és az NBC médiadivíziója viszont belátta, hogy az elmúlt négy évben gyökeresen átalakult a nézők médiafogyasztása, és amit nagy morogva elfogadtak 2008-ban, az 2012-ben óriási felháborodást váltana ki. A másik ok, ami miatt az élő streamek számának növelése mellett döntöttek az, hogy az elmúlt két évben végzett felmérések alapján megállapítható, hogy az internetes közvetítés nemhogy hátrányosan befolyásolná a tévéadás nézettségét, hanem jelentősen növeli azt. "Úgy tűnik, a fogyasztók szeretnék újra átélni a fontos eseményeket, esetleg társaságban, családi körben megnézni azokat" - véli Cordella.

A tavalyi francia nyílt teniszbajnokság, a Rolad Garros döntőjét a keleti parton élőben közvetítette a tévé, de a nyugati parton, a három órás időeltolódás miatt csak felvételről vetítették. Az ottani nézők kárpótlására az NBC weboldalán élőben közvetítették a meccset. Amikor a nézettséget összesítették, kiderült, hogy a nyugati parti csúsztatott közvetítés nagyobb nézettséget hozott, mint az élő adás a keleti parton.

A londoni olimpiáról az NBC így mindent élőben közvetít az nbcolympics.com-on, ahol egy speciális felületen lehet majd választani az elérhető streamek közül. Ez óriás terhelést jelenthet a kiszolgáló infrastruktúrára, hiszen lesznek olyan napok amikor 20-22 sportág eseményei zajlanak egyszerre, és olyan is, amikor 35 döntőt láthatnak a nézők. Az NBC a tévében és online összesen 3600 órányi közvetítést tervez nyárra.

Rovatok