Index Vakbarát Hírportál

Kanada netes újságja is fizetős

2012. május 15., kedd 11:48

Kanada nemzeti újságja, a The Globe and Mail hamarosan kifizetteti az olvasókkal a tartalmat egy mérhető fizetőfal-rendszer segítségével. Még nem közölték, mennyit fognak kérni, illetve hogy mennyi ingyenes cikk jár az olvasóiknak.

A The Wall tudósított arról, hogy az újság a fizetőfalat kénytelen alkalmazni, mert szerintük kiszámíthatatlanná vált a hirdetőpiac, ami mind a nyomtatott, mind a digitális sajtó eladásainak hanyatlásában megmutatkozott idén tavasszal Észak-Amerikában, mind Európában. A The Wall szerint ha a The Globe and Mail a The New York Times, a Financial Times és a Wall Street modelljét követi, akkor az ingyenes cikkek számának felső határa valahol tíz és húsz között lesz.

A paywall, azaz a fizetőfal olyan rendszer, ami megakadályozza, hogy az internetfelhasználók olyan weboldal-tartalomhoz jussanak, amire nem fizettek elő az oldalon. Létezik olyan fizetőfal, ami eljes korlátozást jelent, és olyan is, ami bizonyos tartalmak – vagy egy részük – elérhetőségét limitálja csak.

A NY Times-hoz hasonlóan a The Globe and Mail továbbra is nyitott lesz a közösségi média felé, hogy cikkeik a nagy nyilvánossághoz is eljuthassanak.

Phillip Crawley, a Globe and Mail kiadója és vezetője állítólag azt jelentette be egy nagy értekezleten, hogy a Report and Business tartalom fizetőfalas rendszerét idén ősszel akarták bevezetni, de a úgy döntöttek, a csoport minden tartalmát fizetőfalas rendszer alá helyezik majd. John Stackhouse, a Globe and Mail főszerkesztője szerint a legtöbb olvasó nem lépi majd túl az ingyenes cikkek limitjét.

Múlt héten Tim Brooks, a The Guardian előző ügyvezető igazgatója a The Times fizetőfal-renderének megjelenését hibának nevezte.

Rovatok