Index Vakbarát Hírportál

Alázza a konkurenciát az RTL Klub amatőr szereplős sorozata

2012. május 17., csütörtök 14:26

A gyanú árnyékában című sorozattal az RTL Klub hétfő óta újabb csapásokat mér a konkurenciára, pedig a leginkább a Családi kör-Szomszédok-Életképek szentháromságra emlékeztető antológia-sorozat (minden epizódban új szereplőkkel, karakterekel találkozunk, nincs összefüggő történet) a csatorna egyik legköltséghatékonyabb saját gyártású műsora, hiszen puritán külsővel amatőr szereplőkkel és minimális technikai háttérrel készül.

Úgy látszik, a nézőknek bejött az RTL új vállalkozása, hiszen a 18-49-es korcsoportban, amit kereskedelmi célközönségnek is szokás nevezni, a hétfői este hétórás premier 30 százalékos közönségarányt ért el, majd a keddi visszaesés (27 százalék) után szerda este 32,6 százalékot ért el, amivel nemcsak a Tv2 és az összes többi tévé műsorát verte (a Tények és az Aktív indult vele szemben, sikertelenül), hanem az este legnézettebb műsora is volt. Igen, többen nézték, mint a Híradót vagy a Barátok köztet.

A gyanú árnyékában egy német formátum, a lényege, hogy olyan élethelyzeteket, szituációkat mutat be, amikkel a néző könnyen azonosulhat, és ezt segíti elő a szándékosan reality-műsorokra hasonlító képi világ és a néha esetlen amatőr szereplők alkalmazása is. (A sorozatról írt kritikánk itt olvasható.) Az epizódok nem összefüggők, nyugodtan ki lehet hagyni egy-egy részt, mert csak annyi köti őket össze, hogy mindegyikben van valamiféle rejtély, vélt vagy valós bűncselekmény, a tettes kiléte pedig az utolsó jelenetekig kérdéses.

A német RTL délutáni műsorsávjának egyik legsikeresebb formátuma (egymás után több epizódot is vetítenek belőle) itthon egyelőre este héttől látható, és csak 14 epizódot forgattak le belőle, de ha a nézettsége ilyen jó lesz, akkor jön a folytatás, akár más időpontban is.

A köztévé is nagyon megérezte az új műsor népszerűségét, a Maradj talpon! című vetélkedő csak 3,1 százalékos közönségarányt ért el 18-49-ben, ott, ahol a Marslakók nézettsége szinte már nem is mérhető (leginkább a nullához konvergál). És ha már Marslakók, a köztévé csődöt mondott szappanoperája az olimpiai játékok alatt lepihen, majd szeptembertől ismét visszakerül a műsorrendbe, de információink szerint egy másik műsorsávban próbál nézőket szerezni.

Rovatok