Index Vakbarát Hírportál

A brit királynő ünnepségén háborog Anglia

2012. június 5., kedd 16:58 | aznap frissítve

A szánalmas és az ostoba jelzőkkel illették a brit uralkodó gyémántjubileumi ünnepségének BBC-s közvetítését.

Az idén 86 esztendős királynő 26 évesen, VI. György király halálának napján lett az Egyesült Királyság uralkodója. II. Erzsébet trónra lépésének hatvanadik évfordulójára rendezett jubileumi  hosszú hétvége eseményeit közvetítette a brit csatorna tegnap reggel óta.

A beszámolók szerint több mint 10 millióan nézték a gyémántjubileumi ünnepség egész napos közvetítését, csak azért, hogy végig gyötrődjék a kommentátor borzalmas tudósítását, amely híján volt minden szakértelemnek, a rosszul megválasztott kameraszögekről és a pocsék hangminőségről nem is beszélve.

Stephen Fry az ismert komikus, aki a BBC egyik műsorában kvíz show-t is vezet, twitter-
üzenetében tette fel a kérdést: Volt-e valaha a BBC történetében ennél agyzsibbasztóan
unalmasabb adás, amit leadtak? A twitteren a technikai malőrökről is megemlékezett, amit a rossz időjárás okozott. Kevin Marsh, régi BBC-s műsorvezető csatlakozva Fryhoz azt írta: Túlságosan kritikus lennék, vagy tényleg siralmas ez a közvetítés?

Még a veterán bemondó, Jonathan Dimbleby is úgy vélekedett, hogy szörnyű volt a program, és hogy a nézőknek a BBC Radio 4 Any Question? (Van még kérdés?) betelefonálós műsorában kellene feltenni a kérdést a BBC fejeseinek arról, hogy megőrültek-e.

A szigetlakó tévézők körében is több hiba verte ki a biztosítékot, például, hogy az egyik feliratban azt írták II. Erzsébet neve mellé, hogy HRH (ami a Her Royal Highness, vagyis királyi fenség megszólításnak a rövidítése), nem pedig Her Majesty (amit magyarban felségnek fordítunk).

A Telegraph szavazata alapján a nézők 92 százaléka egyetért a kritizálókkal, azonban a BBC szóvivője hangsúlyozta, büszkék az adásra. Mint fogalmazott, a BBC tudósítása erről a rendkívüli eseményről minőségi volt és széles körű. Volt, hogy az adást 12 millióan nézték, és amikor befejeződött, akkor is csaknem 11 milliós nézőszámot mértek.

A közvetítésre nagyon készültek, többek közt a sportközvetítésekben alkalmazott, teleobjektívvel felszerelt robotkamerákkal is lekövették, hogy minél több, érzelmekkel teli közeli felvételt tudjanak mutatni a királyi család tagjairól.

Rovatok