Index Vakbarát Hírportál

Kolumbia is versenybe száll a hollywoodi milliárdokért

2012. június 26., kedd 11:26

Nem csak Budapest aspirál az „új Hollywood” címre, hanem Bogotá is. Kolumbia az érzelmes-maffiózós szappanoperák exportján túl igyekszik kibélelni költségvetését amerikai filmdollárokkal is, ezért a törvényhozás hétfőn új törvényt hozott a külföldi és hazai filmforgatások ösztönzésére – írja a Hollywood Reporter. A jogszabály elrendeli egy filmalap felállítását, amelybe a kezdeti 14 millió dollárnyi állami pesón túl magánszemélyek hozzájárulását is várják – akár adomány, akár befektetés formájában.

A Mariana Garces kulturális miniszterasszony által beterjesztett jogszabály filmkészítők számára talán legvonzóbb pontja azonban inkább az lehet, hogy a külföldi, de részben helyi infrastruktúrával és helyi szereplőkkel forgatott produkciók költségeire 40 százalékos társfinanszírozást ír elő, és a szállásra, cateringre és szállításra is 20 százalékos kedvezményt ígér. Kolumbia eddig is jelentős erőfeszítéseket tett a filmipari befektetések vonzására, a 2003-as filmtörvény például jelentős adókedvezményeket írt elő a befektetőknek, és rendelkezett egy állami film-befektetési alap felállításáról is.

Mariana Garces nagy reményeket táplál a törvénnyel kapcsolatban, szerinte nem pusztán a külföldi produkciók jelentenek majd bevételt az ország filmiparának, de óriási fejlődést generálhat a Kolumbiába áramló nemzetközi know-how is. A filmtörvényt még tavaly jelentette be Juan Manuel Santos elnök a Cartagenai Filmfesztiválon, és már az elfogadása előtt öt külföldi produkció jelezte befektetési szándékát, összesen 30 millió dollár értékben.

Rovatok