Index Vakbarát Hírportál

Befejezi a sugárzást a legrégebbi magyar falurádió

2012. július 4., szerda 16:01

A Fejér megyei Tordason 12 éve sugárzott a Tordas Rádió falutáblától falutábláig, azonban vasárnap éjfélkor lekapcsolják az adókészüléket. A rádió ezután már csak neten lesz hallgatható.

A 12 éve sugárzó Tordas Rádió vasárnap éjfélkor lekapcsolja az adókészülékét - olvasható a kisközösségi rádió egyszemélyi üzemeltetője, Vida Antal halbiológus Facebook-oldalán.

A Tordas Rádió sajátos falurádióként 2000. március 15-én kezdte sugárzását, az első 10 évben az FM 90.00 frekvenciát használva nonstop kalózrádióként működött. 1 wattos teljesítményével kizárólag a falu határain belül volt hallható, szlogenje szerint: „Falutáblától falutábláig”. A rádió 2010-ben az ORTT-től legális frekvenciát kapott, és 2010. október 23-án legális sugárzásba kezdett az FM 93,7MHz-es frekvencián.

A különleges stílusú zenéket sugárzó rádióadót 2008-ban a Tilos Rádió segítségével 2008 óta interneten is lehet hallgatni, és számos filmet forgattak róla. (Magyar N. Attila Tordas Rádió című filmje itt nézhető meg, Kresalek Dávid Kis sugárzása pedigitt).

Mint Vida Antal írja a Facebookon, a "rádió változatlanul él és működik, az interneten továbbra is hallható lesz bárhol a világon (itt), amíg a magyar médiahatóságok rá nem tudják tenni kezüket a világhálóra, ami így egymás között megállapítható, nem fog nekik sikerülni. A lelkes tordasi hallgatóinktól, akik 12 éve konyhában, kertben, autóban követték a rádió adásait a magyar médiahatóságok nevében is elnézést kérünk".

Önként kapcsolom le az adást - mondta el az Indexnek Vida, aki szerint "az NMHH ellehetetlenítette a kisközösségi rádiókat", mint mondja, nem ez az egyetlen kisközösségi rádió, ami az elmúlt évben beadta a derekát. "Egyszerűen nem vállalható az az iszonyatos mennyiségű adminisztráció, amit kirónak ránk, én egyedül csinálom ezt a rádiót 12 éve 24 órában, de mondjuk például mától 8 napon van rá, hogy egy hosszú időszakra visszamenőleg beírjam egy bonyolult táblázatba, hogy milyen számokat játszottam 23:17-kor és 23:22-kor és így tovább".

Rovatok