Index Vakbarát Hírportál

A németek olvasnak a legtöbbet újságot

2012. július 10., kedd 12:43

Hírfogyasztás: az amerikaiak a nyílt vitákat szeretik, a britek nem fizetnek az online hírekért, és a németek a hagyományos hírolvasást szeretik, derült ki egy médiafogyasztási szokásokkal foglalkozó felmérésből hétfőn.

A felmérés Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Németország, Dánia és Franciaország szokásait vette alapul több mint 6000 megkérdezettel, és kimutatta, hogy a TV és az online platformok jelenleg a legnépszerűbb hírforrások. A tévé és a számítógép mellett a mobiltelefonok váltak a hírnézés gyakori eszközévé: a megkérdezettek kábé negyede használja a telefonkészülékét, 8,5 százalék pedig tabletet erre a célra.

Ezzel a felmérés egy rugalmasabb, személyre szabottabb fogyasztási modell felé mutató tendenciát fogalmazott meg, mely nem függ nethozzáféréstől vagy az otthonlevéstől. Összességében gazdagítják a hírfogyasztási élményt, egyelőre nem helyettesítik a meglévő platformokat.

A felmérést Nic Newman londoni újságíró készítette. Megfigyelése szerint habár az online hírfogyasztás rohamosan nő, a nyomtatott sajtóból a digitális forrásokra való áttérés jóval lassabb az európai országokban. Közülük is a németek bizonyulnak a legragaszkodóbbnak a papír alapú újságokhoz: 10 olvasóból mindössze 6 fordul online platformokhoz szemben a 80 százalékos európai átlaggal. A britek azok, akik a legkisebb arányban költöttek eddig digitális hírforrásokra, a dánok a legtöbbet: 12 százalékban. A tablet-felhasználók viszont nem tesznek különbséget a fizetős applikációk, mint a Guardian vagy a Daily Telegraph, illetve az ingyenes hírszolgáltatások között.

Rovatok