Index Vakbarát Hírportál

1,5 milliárdot költ az RTL2

2012. július 18., szerda 16:25

Az RTL2 és a Super Tv2 is külföldről sugároz majd, hogy az NMHH ne bírságolhassa. Az RTL kevesebb mint 1,5 milliárd forintot költ új csatornájára.

Megkapta az RTL2 indítására Romániában a Magyar RTL Televízió Zrt. A magyar nyelvű RTL II nevű csatorna a tervek szerint szeptember végén kezd sugározni, műsorai láthatók lesznek Románia, Magyarország, Szlovákia és Szerbia területén is - legalábbis ezt nyilatkozták az érintett cégek képviselői a Mediafax román hírügynökségnek.

Az RTL így a Film+, a Cool és a Sportklub és a Reflektor mellett nagyköltségvetésű, második adóját se Magyarországon jegyezte be. A november elején induló Super Tv2 információink szerint Németországból sugároz majd, vagyis az új médiatörvény egyik mellékhatása, hogy lassan a két országos, földi sugárzású adón kívül nincs is Magyarországon bejegyzett, jelentős nézettségű kereskedelmi adó.

A műholdas sugárzású csatorna indítására vonatkozó kérelmet a Magyar RTL Televízió Zrt. romániai leányvállalata, a Cable Channels SRL nyújtotta be a román Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA), amely kedden megadta az engedélyt. Az RTL II a saját gyártású műsorokra fekteti a hangsúlyt, ezek nagy részét Magyarországon fogják gyártani - mondta el Daróczi László, a Cable Channels SRL képviselője.

Ráadásul amíg Magyarországon szigorúan titkolták, hogy mennyibe is kerül az RTL-nek az új adó, addig Romániában a leányvállalt ennél bőbeszédűbb volt. Egyrészt elmondták, hogy a saját gyártású anyagok a műsorrács 20 százalékát teszik majd ki. A csatorna költségvetése 4,5 millió euró lesz, ebből 2 millió eurót saját gyártású műsorokra költenek, 2,5 millió eurót pedig nem saját produkciók megvételére. Vagyis az adó évente kevesebb mint 1,5 milliárd forintból gazdálkodhat, ami azért messze elmaradt az RTL Klub és a Tv2 költségvetésétől.

Turos Lóránd, a CNA tagja kedden az MTI-nek egyébként azt nyilatkozta, hogy Romániában azért előnyösebb több más uniós tagállamhoz képest engedélyt kérni, mert Romániában nem kell műsorszórási díjat fizetni.

Rovatok