Index Vakbarát Hírportál

Ki kell adni az RTL Klub és a TV2 hatósági szerződéseit

2012. július 18., szerda 15:16 | aznap frissítve

Első fokon elvesztette a pert a Médiatanács abban az ügyben, amit a Kreatív újságírója indított azért, hogy a médiahatóság adja ki az országos kereskedelmi tévék hatósági szerződéseit.

Csuday Gábor, a Kreatív újságírója idén januárban közérdekű adatigényléssel fordult az NMHH Médiatanácsához azért, hogy hozzák nyilvánosságra a TV2 és az RTL Klub Médiatanáccsal kötött hatósági szerződéseit.

A Médiatanács azonban úgy vélte, hogy sérülne az üzleti titok, mivel a médiaszolgáltatási díj a tévétársaságok piaci helyzetét alapvetően befolyásoló információ, ezért nem adta ki a szerződéseket. A Kreatív a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ügyvédjének segítségével beperelte a Médiatanácsot, a perbe azonban a két országos televízió is beavatkozott.

A felperes álláspontja szerint nem kérdéses, hogy a milliárdos nagyságrendű költségvetési bevételt jelentő frekvenciák hasznosítását jelentő szerződések mindenki számára megismerhető dokumentumoknak kellene lenniük.

A Fővárosi Törvényszék szerdán első fokon a lap újságírójának adott igazat, és kimondta, hogy a nemzeti vagyon hasznosítása körében nem lehetséges az üzleti titok védelmére hivatkozni, hiszen közpénzzel és közvagyonnal kapcsolatos adatok nyilvánossága képezte a per tárgyát - olvasható a Kreatív oldalán.

A bíróság döntésével szemben az alperes Médiatanács és beavatkozóként az érintett tévétársaságok jogi képviselői jelezték, hogy fellebbezést nyújtanak be. A TASZ szerint mindez időhúzás

Mint ismert, az RTL Klub és a TV2 hatósági szerződései július elején lejártak, de a tévétársaságok már megkötötték azt az ideiglenest szerződést a Médiatanáccsal, ami alapján a digitális átállás végéig továbbra is fent maradnak az analóg platformon. A Kreatív cikkében jelzi, hogy kérte a Médiatanácstól ezen új szerződések kiadását is, az ügy folyamatban van.

Rovatok