Index Vakbarát Hírportál

Polyák: A Médiatanács súlyos szakmai hibát vétett

2012. július 19., csütörtök 16:24

Eltérően értelmezte a Fővárosi Ítélőtábla szerdai ítéletét a Klub Rádió és a Médiatanács, előbbi szerint a Médiatanács nem zárhatta volna ki őket a 95,3-as frekvenciára kiírt pályázatból, utóbbi szerint joguk volt új eljárást indítani. Polyák Gábor médiajogász szerint a Médiatanácsnak ugyan joga volt új eljárást indítani, de súlyos szakmai, jogi hibát vétettek, amikor azt nem határozatban, hanem végzésben rögzítették.

Az ügy előzménye az, hogy a Klub Rádió által használt budapesti 95,3 MHz-es frekvenciát - amin tavaly február óta folyamatosan meghosszabbított ideiglenes engedéllyel sugároz a rádió - Médiatanács tavaly megpályáztatta, de azt nem a Klubrádió, hanem az Autórádió Kft. nyerte, ám az Fővárosi Ítélőtábla március 14-ei döntésében részben hatályon kívül helyezte az erről szóló határozatot.

Üres hátlapokat is számozni kellett volna?

A jogerős ítélet szerint új győztest kell kihirdetni a 95,3-as frekvenciára, mivel az Autórádió pályázatában számos alaki hiba volt, és az NMHH Médiatanácsa nem ismételtetheti meg a pályázati eljárást, csak a győztes személyét kell megváltoztatnia. Mivel az Autórádió a pályázat elbírálásakor 66, a Klub Rádió pedig 65 pontot kapott, úgy tűnt, az NMHH nem nagyon dönthet másként, minthogy a Klub Rádiónak adja a frekvenciát.

A médiahatóság azonban július 5-én hirtelen felfedezett néhány alaki hibát a Klub Rádió pályázati anyagában is, ezért őt is kizárta a pályázatból. Álláspontjuk szerint "a Klub Rádió kifogására a Klub Rádió magát is kizárta a 95,3 MHz-re meghirdetett frekvencia pályázatból". A médiatanács azt kifogásolta, hogy a Klubrádió pályázatának nem minden oldala volt aláírva, és nem volt rajta folyamatos számozás. Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója azonban közölte, a 235 oldalas pályázatot a Klubrádió minden oldalán aláírta és megszámozta. A Klub Rádió a Médiatanács döntésének azonnali felülvizsgálatát kérte a Fővárosi Ítélőtáblától, mivel durván jogsértőnek tartották.

"Az ítélőtábla szerdai döntése hatályon kívül helyezte a Médiatanács döntését, ezzel a Klub Rádió visszakerült a 95,3-as frekvenciapályázatba" - nyilatkozta az Indexnek a Klub Rádió jogtanácsosa, Stock Richárd. A Médiatanács szerdai közleménye szerint azonban nem ez történt, hanem a bíróság megerősítette a Médiatanács szakmai álláspontját és kimondta, hogy annak új eljárásban kellett vizsgálnia a pályázatok alaki és tartalmi érvényességét.

Végzés helyett határozatot kellett volna hozniuk

A Mérték Médiaelemző Műhely vezető elemzője, Polyák Gábor médiajogász szerint valójában sem a Klub Rádió, sem pedig a Médiatanács értékelése nem volt helytálló a Fővárosi Ítélőtábla ítéletéről, ami valójában nem a lényegi kérdéssel foglalkozott, azaz nem azt vizsgálta, hogy alá kellett volna-e írni a pályázatok üres hátoldalait vagy sem, hanem megállt az eljárási kérdéseknél.

Véleménye szerint bíróság azt mondta ki, hogy a Médiatanács nem mondhatta volna ki végzésben a pályázók alaki hiba miatti kizárását. Mégpedig azért, mert korábban a 95,3-as frekvenciáról már hozott egy határozatot, amelyben az Autórádió Kft.-t hozta ki nyertesnek, és amit az eredeti perben megtámadott a Klub Rádió.

"A végzés és a határozat két különböző döntési forma az eljárásban, a határozat alapvetően az ügy érdemi eldöntése, a végzés alapvetően eljárási kérdésekre vonatkozik. De ha egy kérdésben már született határozat, azt nem lehet végzéssel felülírni. A médiatörvény kifejezetten lehetőséget ad arra, hogy a Médiatanács azt az alaki hibát, amit csak a pályázók nyilvántartásba vétele után vett észre, a pályázati eljárást lezáró határozatban kifogásolja, és abban a határozatban zárja ki a pályázót. Ha tehát a Médiatanácsnak formai, alaki baja van a Klub Rádió pályázatával, akkor emiatt kizárhatja ugyan, de nem végzésben, hanem az eljárást lezáró határozatban. A végzést ezért a bíróság hatályon kívül helyezte" - világította meg a bírósági ítélet lényegét a médiajogász.

Polyák szerint a Médiatanács ezzel súlyos szakmai, jogi hibát vétett: amennyiben a frekvenciapályázaton új győztest hirdet, és határozatban zárja ki az alakilag érvénytelen pályázatot beadókat, vagy pedig határozatban érvényteleníti a pályázatot, azért, mert álláspontja szerint az összes pályázat alakilag érvénytelen, akkor a Klub Rádió nem nyerhette meg volna meg ezt a kört.

A Klub Rádió nem győzött, a Médiatanács szarvashibát vétett

Ugyanakkor a médiajogász úgy látja, hogy a bíróság kitért azon lényeges kérdés megválaszolása alól, hogy a Médiatanács által használt indoklás - miszerint a pályázatok üres hátoldalait is alá kellett volna írnia a pályázóknak - helyénvaló-e. Azt viszont nem vitatta a bíróság, hogy a Médiatanács az előző bírósági ítélet miatt újraindult eljárásban vizsgálhatja a pályázatok alaki és tartalmi megfelelőségét.

A médiajogász összegzése szerint a Klub Rádió ezzel ugyan nem győzött, de a Médiatanács újabb alapvető jogi szarvashibát vétett. Mint mondja, az ügy vége az lehet, hogy ezek után a Médiatanács meghozza az eljárást lezáró határozatot, amire a május 4-ei jogerős ítélettől számítva 85+20 napja van. "Ebben a határozatban megint előjöhet ezzel a rendhagyó indoklással, hogy az üres hátlapokat is sorszámozni és aláírni kell, amit a Klub Rádió újra megtámadhat bíróságon".

Ha ez megtörténik, akkor nagyjából októberben lehet ítélet, ami újra kötelezheti a Médiatanácsot az eljárás jogszerű befejezésére. A Klub Rádió nagy valószínűséggel nyer a végén, de egyáltalán nem biztos, hogy akkor létezik még egyáltalán.

Rovatok