Index Vakbarát Hírportál

A Klub Rádió perre megy vidéki hálózatáért

2012. július 26., csütörtök 17:44

A Médiatanács szerdán 11 frekvenciára kiírt pályázatot érvénytelenített a "Klub-szabályra" hivatkozva és zárta ki az összes jelentkezőt. Ebből hét frekvenca a Klub Rádió vidéki hálózata volt, melyből ma már csak kettőn hallgatható a rádió műsora. A Klub Rádió közölte, bírósághoz fordul az ügyben.

Szerdán az NMHH Médiatanácsa közleményben közölte, hogy "a „Klub-szabály” következtében – mely a Klubrádió Zrt. által kezdeményezett korábbi bírósági eljárás követően híresült el ezen a néven – ezen a héten tizenegy vidéki frekvencián kellett érvénytelennek nyilvánítani a pályázatokat. A benyújtott pályázatokon szereplő aláírások részleges hiánya miatt az összes jelentkezőt ki kellett zárni az Ajka 88,8 MHz, a Balatonfüred 91,8 MHz, a Debrecen 92,3 MHz, az Esztergom 98,1 MHz, a Gödöllő 93,6 MHz, a Kaposvár 99,9 MHz, a Keszthely 92,2 MHz, a Miskolc 96,3 MHz, a Pápa 92,7 MHz, a Tatabánya 96,7 MHz, és a Veszprém 90,6 MHz hasznosítására kiírt pályázaton".

Tiltakozik a Médiatanács

Érthetetlenek és feltehetőleg a politikai nyomásgyakorlást célozzák a Klubrádió tulajdonosainak egyre agresszívabb nyilatkozatai azok után, hogy a testület éppen a napokban hosszabbította meg immár tizedik alkalommal a rádió sugárzási jogosultságát – közölte a Médiatanács Szóvivő irodája, cáfolva a rádió azon állítását, amely szerint a hatóság megfosztaná vidéki hálózatától az adót.  A hatóság Szóvivői irodájának MTI-hez eljuttatott közleménye szerint: „A médiatanács bízik abban, hogy a Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosai a jövőben elállnak a maihoz hasonló nyilatkozatok közzétételétől”. Felhívják a Klubrádió tulajdonosainak figyelmét arra is, hogy a szabad magyar médiapiac "nem zártkörű klubként működik, ahol egyesek feudális előjogokkal rendelkeznek."

A felsorolt 11 vidéki frekvencia közül kettőn jelenleg is a Klub Rádió sugároz (tatabányai, esztergomi), ötön pedig a Klub Rádió hivatalos partnerével, a Rádió Jam Zrt.-vel való megállapodás alapján tavaly októberig naponta 20 órában a Klub Rádió adása volt fogható (ajkai, balatonfüredi, pápai, keszthelyi, veszprémi). Az előbbi kettőre a Médiatanács ugyanakkor 60 napra ideiglenesen meghosszabbította a műsorszolgáltatási engedélyt, ahogy a budapesti 95,3-as frekvenciára is.

A frekvenciapályázatok érvénytelenítését a Médiatanács azzal indokolja, hogy a Fővárosi Ítélőtábla március 14-ei ítélete szerint a Klub Rádió által használt 95,3-as frekvenciára meghirdetett pályázatról ki kell zárni a Médiatanács által győztesnek kihozott Autórádió Kft.-t, mivel annak pályázatában számos alaki hiba volt, például nem volt cégszerűen aláírva a pályázat minden oldala.

A Médiatanács ezután megvizsgálta az összes pályázó pályázatát és július 5-én többek között kizárta a Klub Rádiót is a 95,3-as frekvenciapályázatról (ezt a döntést később a bíróság hatályon kívül helyezte), valamint a 92,9 (erre is pályázott a Klub Rádió) és a 96,4 MHz-re beérkező összes pályázatot hibásnak találta ezen szempontok alapján. A Klub Rádió véleménye szerint ők nem követtek alaki hibát, mivel a pályázatuk valamennyi oldalát cégszerűen aláírták, ezért szerintük a Médiatanács csak arra hivatkozhat, hogy a pályázatok üres hátoldalát nem írták alá és sorszámozták be.

A Klub Rádió csütörtöki közleménye szerint bírósági felülvizsgálatot fognak kezdeményezni mind a hét vidéki frekvenciapályázatuk ügyében, mivel a Médiatanács "mondva csinált okokra hivatkozva akarja felszámolni a vidéki hálózatukat".

Rovatok