Index Vakbarát Hírportál

Eldurvult a himnuszbotrány

2012. augusztus 4., szombat 13:46

A britek nem csak a magyar himnuszt rontották el, sajátjuk eléneklésére sem tudják rávenni bajnokukat. A Tour-győztes Bradley Wiggins miatt meg is indult a twitter-háború.

Piers Morgan, a CNN brit újságírója, aki a Larry King live helyén vezeti a saját talk-showját, twitter-oldalán leszedte a szenteltvizet Bradley Wigginsről. Amikor ugyanis meglátta, hogy az aranyérmes brit kerékpárcsapat sportolója – aki nem mellesleg első britként az idei Tour de France győztese is – némán álldogál a God save the Queen alatt, felháborodottan követelt több tiszteletet a királynő iránt.

A sztár-műsorvezető bejegyzésével nagyot robbantott a social mediában. A számtalan botrányáról ismert – egyébként egyszeres válogatott – Joey Barton gyorsan le is csapott a kijelentésre, elitista seggnek nevezve Morgant, és leszögezte, a himnusz éneklése egyéni választás kérdése, melynek senkinek semmi köze.  A sztárújságíró azonban nem maradt adós a válasszal, és azóta is sokat twittel arról, milyen fontos a nemzeti himnusz – mondván, ha ő nyerne aranyat, tuti elénekelné.

Az Office-ból ismert Ricky Gervais sem bírta ki, hogy hozzá ne szóljon a vitához, melyet a Rettenthetetlen avantgarde feldolgozásának nevezett. A himnusz éneklése vagy neméneklése Nagy-Britanniában igen kényes ügynek számít azóta amióta kiderült, hogy a brit férfi olimpiai fociválogatott – ugye ilyen eddig nem létezett – meccsein az öt walesi játékos nem hajlandó elénekelni a himnuszt, és hasonlóan bojkottot hajtottak végre a női csapat skót játékosai is. A nagy vihart kavaró jelenség miatt Craig Bellamy, a válogatott csatára a himnusz tiszteletére szólított fel – azonban az, hogy voltaképpen ez mit is jelent, nem igazán derült ki.

Rovatok