Index Vakbarát Hírportál

Rekordnézettséget hozott a londoni olimpia

2012. augusztus 14., kedd 15:34

A várakozásoknak megfelelően a világ nagy tévés piacait letarolta a 2012-es olimpia tévéközvetítése. Az amerikai NBC és a brit BBC rekordnézettségről számolt be, a záróünnepséget a németek és a franciák is szép számban nézték.

Az amerikai NBC-t számos kritika illette a közvetítés minősége miatt. A legfrusztráltabb nézők Twitteren külön csatornán dühöngtek a csúsztatott adás, a manipulált, megvágott közvetítés és a riporterek felkészületlensége miatt, de hiába nevezték ezt az olimpiát az első közösségi médiás nagy sporteseménynek (iOlympics, azaz iOlimpia néven illetve), a nézettség az NBC-t igazolta.

A 17 napos monstre közvetítés után az észak-amerikai tévés jogokat birtokló NBC 219,4 milliós össznézettségről számolt be, amivel az olimpia hivatalosan is minden idők legnézettebb tévés eseménye lett. Az eddigi rekordot a 2008-as pekingi olimpia közvetítése tartotta 215 millióval. Az eredmény nem túl meglepő, hiszen az NBC közvetítése főműsoridőben, azaz este 8-11 között minden estét megnyert az amerikai tévében, a nyitóünnepség pedig majd' negyvenmilliós nézettséget hozott.

Az NBC beszámolója alapján a sporteseményt július 27. és augusztus 12. között átlagosan 31,1 millió amerikai követte a tévében, a záróünnepségre pedig 31 milliónyian voltak kíváncsiak. A magas nézettség anyagilag is úgy kellett az NBC-nek, mint egy falat kenyér, hiszen a nyári- és téli olimpiák észak-amerikai jogait 2020-ig megszerző tévé 4,4 milliárd dollárt fizetett ki a NOB-nak, de a magas reklámpercdíjaknak köszönhetően (minél nézettebb a műsor, annál drágább a reklám, ugye) az idei közvetítés némi hasznot is termelt.

A többi nagy piacon az olimpiai közvetítés nem mindenütt hozott rekordokat, de ez valahol érthető is, hiszen a közszolgálati televíziók adásai Európában hagyományosan nem olyan nézettek, mint a kereskedelmi tévéké. A záróünnepséget még így is többen nézték, mint a pekingi olimpiáét, a BBC-n például minden idők legnézettebb tévéműsora lett 22,9 milliós átlagnézettségével és 81 százalékos közönségarányával.

Az egyórás időeltolódás miatt a francia és a német nézettség nem lett különösen kiemelkedő, mint ahogy a magyar sem. Franciaországban a TF1 adását 5,1 millió néző követte, ami 40 százalékos közönségaránynak felel meg, a németeknél pedig 5,76 millió nézője akadt a háromórás ceremóniának. Az este legnézettebb műsora Németországban egy másik sportesemény lett, egészen pontosan a Bayern München - Borussia Dortmund szuperkupa-döntő, amit 5,95 millió néző látott élőben.

Rovatok