no

Index Vakbarát Hírportál

A Hacktion helyettesíti a magyar filmgyártást

2012. augusztus 23., csütörtök 17:41

A magyar filmes szakemberek vagy külföldi bérmunkákban, vagy Kálomista Gábor producer magyar projektjeiben dolgozhatnak. Míg forog a Die Hard 5 és a Borgiák 3 amerikai produkció, kis túlzással Kálomista jelenti a magyar filmgyártást most készülő köztévés produkciókkal. Készül a magyar Hacktion-széria 3. évada, emellett a Munkaügyek 2. évadát is forgatják, és a producer filmtervére is kapott már állami támogatást.

A Megafilm Kft. vezetőjének, aki maga is túl van 29 mozifilmen, két tévés szériája (a Hacktion és a Munkaügyek című) is megúszta a köztévénél a Marslakók-féle megszűnést: mindkettőt folytathatják. Az előbbi sorozatnál a szintén alacsony nézettséget tekintve a pénzmegvonás helyett csak a ritkán jellemző évadok közötti szerkezetváltást kért a megrendelő MTV, és a forgatást már el is kezdhették.

Míg a filmgyártást tekintve a Magyar Nemzeti Filmalap óvatos működésének köszönhetően még mindig nem indult be a nagy áttörés a kétéves szünet után, addig tévés produkciókat sűrűbben gyárt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A Filmalap játékfilmekre az évi 5 milliárd forintos keretből eddig 1,3 milliárdot osztott ki papíron, ebből két film gyártását kezdték el, aminek összesen 385 milliót ítéltek. Mozikba szánt munkákból csak Szász János forgatta le decemberben A füzet című irodalmi koprodukcióját (180 millió forintos filmalapos támogatással), és Ujj-Mészáros Károly készítheti egy hónapja a Liza, a rókatündér című abszurd thrillerjét (205 milliót kapnak).

Tévés szériákra jobban megy a pénz: a Jáksó László jegyezte Marslakók napi sorozat és Mátyássy Áron Átok című minisorozata mellett Kálomista két sorozatának összesen három évadát is leforgatta 2010 óta, és idén nyáron mindkettőnek elkezdte az új évadát is. Csak a Hacktion két évada 680 millióból készült eddig, ami majdnem a fele az idén januártól májusig bejelentett, és az utóbbi bő egy évben tévéfilm- és filmgyártásra fordított pénznek, az 1,4 milliárdos közvetlen állami támogatásnak, derül ki a Magyar Nemzeti Filmiroda adataiból (első táblázat). Ezt a filmek után járó adókedvezmény miatt rögzítik. A lista nem teljes, mert a most forgó filmeket, sorozatokat még ráérnek a forgatástól megkezdett két hónapon belül bejelenteni az irodánál, a Marslakókat pedig azért nem kellett nyilvántartásba venniük, mert szappanoperára nem jár adókedvezmény.

Magyar filmek, sorozatok
Filmgyártási költség (forint)
Állami támogatás, közvetlen (forint)
Közvetett támogatás, adóvisszatérítés (forint)
Szász János: A nagy füzet 952 246 209
421 920 400 75 480 340
Ujj-Mészáros Károly:
Liza, a rókatündér
405 000 000
205 000 000
80 000 000
Kálomista Gábor: Hacktion 1.
310 000 000 310 000 000 62 000 000
Kálomista Gábor: Hacktion 2.
369 600 000 369 600 000 73 920 000
Mátyássy Áron: Átok 2. évad 120 960 000 120 960 000 20 160 000

Folytatódik a Hacktion

Kálomista most készülő tévésorozatainak költségeit az MTVA állja, ezek a producer szerint nem kerülnek epizódonként „kiemelkedően sokba". A Hacktion részenként 22 millió forintból készül, ami az új évad 12 darab 52 perces epizódjával számolva 264 millió forint, míg a  Munkaügyek 26 perces epizódjai, összesen 12, darabonként 9 millió forinttal számolva, összesen 108 millióból jön ki.

Sorozatárak:

A producer meglátása szerint az amerikai sorozatok egy epizódjára annyit költenek, mint nálunk egy évadra. Epizódonként (52 perc) a Hacktion-díszlettel együtt kerül 22 millióba, míg a Montevideo utcai irodaházban forgó Munkaügyek egy 26 perces epizódja 9 millióból jön ki. A régebbi adatok szerint az első két évaddal nagy sikereket elért Tűzvonalban című sorozat egy 52 perces epizódja 11,5 millió forintba került, de ezt a rendőrség és a minisztérium is támogatta. A márciusban a köztévén induló napi szappanopera, a Marslakók egy 26 perces részére 5,9 millió forintot szánt a közmédia.

A Hacktiont alig látta valaki: 3-6 százalékos volt a teljes nézettség. „Csak a fiatalok nézték" – fogalmazott a producer a kérdésünkre, hogy mégis hogyan kaptak további esélyt. – Most nem csak fiataloknak fog szólni. Leültünk a közmédia vezetőivel beszélni a tapasztalatokról: nem volt jó promóciója, nem volt jó idősávban, most ezeket megpróbáljuk orvosolni."

A Hacktion-széria 3. évada júliustól novemberig forog, a régiek mellett új szereplőkkel: a Nyomozóból megismert Anger Zsolttal, hogy végre egy szimpatikus figura is legyen a szériában, Erdélyi Tímeával, és egy fiatal színésszel, Klem Viktorral. Lecserélték a forgatókönyvírót is újakra (például Szabó Iván bonyolítja ezentúl a szálakat), új rendezőkkel (Fonyó Gergely, Soós Péter és Payer Róbert) és új struktúrával is készülnek. „Egyszerűbb történet lesz, de megmarad a számítógépes fíling" – részletezte ez utóbbit a producer. A harmadik évad új helyszíne a Duna Tv volt épülete, és új díszletet is kap a sorozat.

A szerializált sorozatot epizodikusra állítják át a nézettség reményében, vagyis ezentúl nem fognak nagyon összefüggni az egyes epizódok cselekményei. „Ütötték, vágták itthon, külföldön meg jól szerepelt" – jegyezte meg erről Kálomista, aki ezzel a Monte Carló-s tévéfesztiválos szereplésre utalt, ahol idén a Hacktion képviselte a magyarokat. Mondjuk a Hacktiont egyetlen külföldi tévé sem vette meg, vagyis a külföldi nézők nemhogy nem szerethetik, nem is ismerhetik. A kinti felhozatalt megtekintve azt állapította meg a producer, hogy az epizódonkénti külön történetek működnek jól, mint például az NCIS és a Dr. Csont.

A Munkaügyek-szérián nem változtatnak a szintén július-augusztusban már forgó második évadra: „Ezt senki sem támadta" – fogalmazott a producer, akit nem zavar az Office-szal való összehasonlítás, csak szerinte nem jogos. „Azért, mert egy irodában játszódik, ez nem az Office. Aki ismeri Litkai Gergelyt, Kovács András Pétert és Hadházi Lászlót, az tudja, hogy nem kifejezetten az angol humort művelik".

Igaz, a próbálkozás inkább a sorozat amerikai változatára emlékeztet.

A Thália színházban, amelynek Kálomista Bereményi Gézával az igazgatója, köztévés vetítéseket és rádiójátékokat készítenek, miután az MTVA együttműködési megállapodást kötött velük. "Itt egyébként az RTL Klub is forgat, meg a Tv2 is" – fűzte hozzá a producer.

Megafilmek

Emellett Kálomistának is vannak a Filmalaphoz leadott produkciói, de ezek állami támogatása egyelőre nem kiemelkedő: a tervekből egyre kaptak ötmilliós forgatókönyvfejlesztési támogatást (Orosz Dénes Coming outjára, Csányi Sándor főszereplésével). A film forgatása októberben kezdődhet. Egyhez pedig várják a támogatást, és addig is a szereplőket castingolják. Ez Goda Kriszta új terve, amit jövőre forgatnának.

A veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma tragikus haláláról készült Szíven szúrt ország című film folytatását is tervezi a producer saját és szponzori pénzből, illetve adóvisszatérítésből. Az első részről kritikusunk így írt: „A film üzenetével van baj, eszerint a cigányok bűnözők, gyilkosok, nem képesek velünk élni a normális életet". A folytatás az adatgyűjtésnél tart, és az ítéletről fog szólni, amit még meg sem hoztak: jelenleg felülvizsgálják a másodfokú, jelentősen enyhített döntést.

„A kérdés, hogy az ítélet elég elrettentő-e annak tükrében, amilyen súlyú a bűncselekmény, és annak tükrében, amióta ezek történtek – mondta Kálomista. – Mennyire rettentette ez el mondjuk Bándy Kata gyilkosát a tettétől?" A dokumentumfilmet egyébként több mint harmincezren nézték meg moziban, kétszer a tévé is vetítette, magas nézettséggel. Sok dvd-t adtak el belőle, és ahogy a producer megjegyezte, külföldön is sikeres: a világ legnagyobb sportfilmfesztiválján is nyert Milánóban.

Jeremy Irons is munkát kap

Külföldi bérmunkák Filmgyártási költség (forint) Állami támogatás, közvetlen (forint) Közvetett támogatás, adóvisszatérítés (forint)
Die Hard 5. (Mid Atlantic) 10 389 972 356 - 2 077 994 471
Borgiák 3. évad (Mid Atlantic) 5 500 000 000
- 1 100 000 000
Therese Raquin (Pioneer P.) 767 071 344 - 153 414 269
Bombardment (I'm Film Kft.) 549 685 648 - 109 937 130
Lawsen (Pioneer P.) 150 000 000 - 31 936 665
Werk (I'm Film Kft.) 143 343 920 - 28 668 000 

Érdemi, nagyobb költségvetésű filmek Kálomista munkái mellett Magyarországon jelenleg a külföldi bérmunkáknak köszönhetően készülnek. Ezekből 2012 januárjától mostanáig összesen hatot jelentettek be az adóvisszatérítés miatti elszámolásra. Az angol és amerikai tulajdonossal rendelkező Mid Atlantic magyarországi cégé a két legnagyobb itt forgó produkció: a Bruce Willis főszereplésével, május végétől nálunk készülő Die Hard 5 mellett Jeremy Irons-szal vagy fél évig Etyeken és Tatán forog a Borgiák 3. évada is.

A Pioneer Pictures magyar cég közreműködésével készült az Ideglelés Csernobilban (Lawson) egy kiskunlacházi szovjet laktanya panelházaiban, májusban pedig Budapest 5. kerületében rendezték be a Therese Raquin-film 19. századi Párizsát . Az I'm Film a Werk című munka után a Bombardment II. című világháborús filmet is a belvárosban forgatta.

A többi bejelentett magyar produkció többnyire csak terv, mint az Átok sorozat 3. évada Mátyássy Árontól. Bár Mátyássy azért forgathat most is: a Berosált a rezesbanda című gyerekfilm 149 milliós tervezett költségvetéssel már javában készül Pilisszentkereszten, de ezt kérdésünkkor még nem jegyezték be a Filmirodánál. Ami biztos, hogy 120 milliós támogatást ítélt meg az MTVA a műre. A Médiaszolgáltató Vitézy Lászlónak a Pillangó című Móricz-adaptációból készülő tévéfilmes tervét is támogatja majd 120 millióval. Ez utóbbi producereként egyébként szintén Kálomista Gábort jelölték.

Rovatok