Index Vakbarát Hírportál

Pánikolnak az írek Kate hercegné fotóin

2012. szeptember 18., kedd 10:37 | aznap frissítve

Kate Middleton olasz, francia és ír lapokban közölt félmeztelen képei miatt tovább gyűrűzik a botrány a médiában. A Daily Star dublini szerkesztőségében állítólag félelem, pánik és düh uralkodik, miután a médiatulajdonos akár száz munkatárstól is megválna a hercegnéről megjelent fotók miatt. Az ír lap főszerkesztőjét felfüggesztették állásából.

A hercegi pár kezdetben csak szomorú, majd dühös lett a kiszivárgott topless-fotók miatt, amelyeket először a francia Closer magazin tett közzé .Nem sokkal később az olasz Chi is csatlakozott a médiafelhajtáshoz, hétfői számuk húszoldalas melléletet szentelt a királyi család legújabb botrányának. Nem véletlen, hogy épp ez a két lap lobogtatta meg a szenzációs fotósorozatot, ugyanis mindkettő az olasz Berlusconi család birtokolta Mondadori csoport tulajdona.

Kártérítési eljárást indított hétfőn Vilmos herceg a francia lap ellen, amely elsőként hozta a topless képeket címlapján. Mivel a francia törvények igen szigorúan védik a magánélet szentségét, 4 millió forintnak megfelelő összegre büntethetik a lapot jó hírnév megsértése miatt. Annak tükrében ez aprópénznek tűnhet, hogy a Closer nyilvánvalóan soha ennyi példányban nem kelt még el, ráadásul világszerte ismertté vált. A nanterre-i bíróság gyorsított eljárásban dönt, kedden hozzák nyilvánosságra a döntést.  A lap mellett a képeket készítő lesifotósok ellen is eljárás indulhat.

Kirúghatják az íreket

Nemcsak a francia és az olasz újságosoktól lehetett olyan sajtóterméket vásárolni, amiben a hercegné kitárulkozása volt a vezető hír, az ír Daily Star bulvárlap is megjelentetett néhányat a képekből. Az újság szombati - Nagy-Britanniában nem kapható - kiadásában hozott le néhány a több száz felvételből. A hírek szerint a magazinnál akár százan is elveszíthetik állásukat a közölt képek miatt. A szakszervezetek azt jósolják, hogy a médiatulajdonos Richard Desmond valóban beváltja fenyegetését, miszerint ily módon zárja a hercegné fotói miatt kialakult botrány ügyét.

Legfrisebb hírek szerint eddig a napilap főszerkesztőjét függesztették fel, aki a döntést hozta, hogy az újság leközli a Vilmos herceg feleségéről készült félmeztelen lesifotókat. Hétfőn jelentették be, hogy felfüggesztették állásából a főszerkesztőt, és belső vizsgálatot rendeltek el az ügyben.

Félelem, pánik és düh uralkodik a dublini szerkesztőségben az ír Nemzeti Újságíró-Szakszervezet főtitkára, Seamus Dooley szerint, aki a Guardiannak nyilatkozott, miután vasárnap beszélt a lap dolgozóival. A főtitkár szerint Desmond annak érdekében használja ki az őrületet, mely a fotók megjelentetése kreált, hogy „megkedveltesse magát a briteknél Leveson-utáni környezetben”. Brian Leveson bíró vezette bizottság vizsgálta nyáron a Murdoch-birodalom médiabotrányát.

Desmond nagyon dühös amiatt, hogy lehozták a képeket és azonnali lépéseket tett, hogy lezárják a kapcsolódó vállalkozást. Cége, a Northern & Shell kapcsolt tulajdonosa az ír bulvárlapnak, a maradék 50 százalék az Independent News & Mediaáé.

A Cambridge-i hercegnéről tizenhárom képet, valamint a francia Closes magazin címlapján megjelent fotót is újranyomták. „A fenyegetés szerint akár az ír oldalt is bezárhatják – mondta Dooley. - Az ír munkatársak tényleg aggódnak a jövőjükért. Amennyire mi látjuk, Desmond komolyan fontolgatja, hogy leírja az egész ír ágazatot.” A szabadúszó újságírókból és fotósokból, és az Irish Daily Star hetven fix állású újságírójából álló csapatnak összesen 100 állása lehet veszélyben.

Az angol sajtó egyelőre ellenállt a nagy bevétellel kecsegtető képeknek, eddig egyetlen lap sem jelentette meg a topless fotókat. Ennek egyik oka lehet a királyi család iránti lojalitás, másrészt viszont azoknak, akik mégis fontolgatták a szenzációs anyag közzétételét, az önszabályozó Press Complaint Commission ajánlása szegheti a kedvét. A szervezet ugyanis nyomatékosan tanácsolja a brit sajtó munkatársainak, hogy tartózkodjanak a kényes képek bemutatásától, mintha az interneten nem lennének már megtekinthetőek.

Az olasz Chi nem parázik

A botrány egyáltalán nem szegte kedvét az olasz Chi-nek. „Még személyesen II. Erzsébet királynő sem tudott volna megakadályozni abban, hogy közöljem a fotókat. Persze II. Erzsébetet toplessben sohasem közölném” - jelentette ki a lap főszerkesztője, Alfonso Signorini. Nem érti azonban, miért van a hercegi pár ennyire meglepődve, hiszen a fotók „az utcáról készültek, ahonnan bárki láthatta a toplesst.” Épp ezért nem érzik sértőnek azt sem, hogy megjelentették a képeket, hiszen bárki, aki akkor éppen arra járt (úgy tűnik, ezek töbnyire fotósok voltak), láthatta a félmeztelen Middletont.

Az olaszokat nem viselte meg a nagy felhajtás: a Chi emlékeztette olvasóit arra is, amikor lehetőségük volt rá, Marina Berlusconinak, a Mondadrori elnökének (és Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök lányának) topless képeit is leközölték. Illetve a nevükhöz fűződik a Vilmos anyjáról, Diana hercegnőről halála után néhány perccel készült képek megjelentetése is, ami már akkor is heves vitákat váltott ki arról, meddig mehet a sajtó, ha jó ízlésről van szó. Az esetnek akkor nem lett folytatása, most azonban a hercegi pár elég elszántnak tűnik, így könnyen elképzelhető, hogy precedens értékű per kerekedik a dologból. Főleg ha igaz a hír, miszerint több mint 200 fotó van a birtokukban, köztük a megjelenteknél jóval intimebbek is.

A király meztelen

Úgy tűnik, az angolok együtt éreznek a hercegi párral – legalábbis ez derül ki a brit lapokból. Várható volt, hogy az angoloknál kiveri a biztosítékot a fotósorozat – nemrég Harry herceg került hasonló helyzetbe, pucér hátsója percek alatt körbefutott a világsajtóban. Igaz, az egy teljesen más helyzet volt: a trón hármas sorszámú várományosa meglehetősen illuminált állapotban meztelenkedett, a brit közvélemény mégsem ítélte el tettéért. Hogy a királyi család hogy értékelte az esetet, azt talán jól mutatja (bár cáfolták az összefüggést), hogy Harry nem sokkal az incidens után már Afganisztánba repült, hogy négy hónapos katonai szolgálatra jelentkezzen. Ennél jóval kisebb nyilvánosságot kapott egy nem sokkal későbbi eset: a 91 éves Fülöp herceg egy skóciai rendezvényen jelent meg hagyományos viseletben, azaz szoknyában. A betegségéből csak nemrég felépült herceg olyannyira ragaszkodott a tradíciókhoz, hogy alsóneműt sem vett fel, így nem csoda, hogy egy kósza szellő fellebbentette a leplet férfiasságáról. A királyi család ez esetben is szűkszavú volt: mindössze annyit közöltek, nem kívánnak nyilatkozni az esetről.

Ezekhez hasonló esetek időről időre elütik fejüket az uralkodó család háza táján: a legnagyobb botrányt talán York hercegnőjének, Sarah Fergusonnak sikerült kirobbantania 1992-ben, amikor nyilvánosságra került egy kép, amelyen félreérthetetlen helyzetben, csupasz lábfejét egy texasi üzletember szájába dugva látható. Kicsit korábban Ferguson már bejelentette, hogy elválik férjétől, András hercegtől, és külön is költözött, a válást azonban csak 1996-ban mondták ki.

Hasonló vihart kavart az a hangfelvétel, amelyen Vilmos édesapja, Károly herceg beszélget szeretőjével, Camillával 1992-ben, amikor még Diana férje volt. A beszélgetésből kiderült: Károly legszívesebben Camilla tamponja lenne, mert így legalább mindig benne lehetne.

Míg sokan az ilyen negatív hírekért csupán a sajtót, a lesifotósokat és a szenzációhajhász újságírókat okolják, mások úgy vélik, a topless fotók el sem készültek volna, ha a hercegi pár elővigyázatosabb. Tény, hogy Kate Middleton magánterületen vetkőzött, amikor úgy gondolta, férjével kettesben, és nem teleobjektívek kereszttüzében nyaral. Ettől függetlenül néhányan már hangot adtak azon véleményüknek, hogy a királyi család tagjainak semmilyen körülmények közt nem szabad olyan helyzetbe kerülniük, ami kényessé válhat számukra.

A kékvérű hírekre specializálódott brit Majesty magazin főszerkesztője, Ingrid Seward a Daily Mail hétvégi publicistájaként úgy fogalmazott: egy jövendőbeli uralkodó feleségétől „elvárható lett volna egy kicsivel több józan ész”, mivel státuszából fakadóan az ő esetében „egyáltalán nincs helye a kockázatvállalásnak”. A 21 éves Emma Roberts színésznő is kifejtette véleményét az ügyben a Twitterén: „Én szeretem Kate Middletont. De ha hercegnő vagy, nem szabad félmeztelennek lenned sehol, legfeljebb a fürdőben és a hálószobában”.

A volt miniszterelnök, Sir John Major azt reméli, hogy a képek mögött álló paparazzók elnyerik méltó büntetésüket. Major rámutatott, hogy Diana hercegnő 1997-es halálakor a média átlépett egy kijelölt határt. Szerinte teljesen jogos, hogy a Closer francia kiadói bíróság elé kerülnek. „Nem gondolom, hogy szót kellene fecsérelnünk ezekre a fotókra. Ízléstelen módon tettek szert rájuk.”

Rovatok