Index Vakbarát Hírportál

Már a stúdió bérleti díját sem fizeti a Neo FM

2012. szeptember 19., szerda 15:04

A Neo FM új tulajdonosa nemhogy a korábban felmondott dolgozóknak tartozik négy havi fizetésükkel, hanem a stúdió bérleti díját és annak rezsijét sem fizeti.

A Neo FM által használt budai ingatlan tulajdonosa úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy a rádió tulajdonosa eddig egyetlen fillért nem fizetett az ingatlan használatáért és a rezsivel is tartozik. Mint Rigorics György elmondta, bár a bérleti díjat nem kapja meg, az ÁFA-t be kell utána fizetnie, ráadásul a rezsit is neki kell állnia, így bevétel helyett havonta 1-1,2 millió forintos kiadása van a Neo miatt.

Rigorics szerint a Neo új tulajdonosa, Medveczky Mihály megfenyegette, hogy ha megakadályozza a rádió talpra állítását, akkor több száz millió forintra fogja beperelni. Ennek ellenére, az ingatlan tulajdonosa csak október végéig lesz türelmes, ha a Neo addig sem fizet, akkor kirakja őket.

A hvg.hu úgy tudja, hogy Medveczky Mihály nemcsak az ingatlan tulajdonosának nem fizet, hanem az épületet védő őrző-védő cégnek és a takarítóknak sem, utóbbiak már nem is dolgoznak a rádiónak. A rádió több mint 60 embernek tartozik - köztük annak a 26 rádiósnak, akik egyszerre mondtak fel -, akik hiába várnak a pénzükre, ugyanis a cég csődvédelem alatt áll.

Medveczky Mihály a hvg.hu kérdésre, hogy miért nem fizet úgy válaszolt, „az, hogy mikor milyen tételeket lehet vagy nem lehet kifizetni, azt a vagyonfelügyelő dönti el”. Ugyanakkor a portálnak nyilatkozott egy vagyonfelügyelő is, aki szerint ha a cég tulajdonosa ki akarná egyenlíteni a számláit, megtehetné, ugyanis a vagyonfelügyelő csak abban az esetben utasíthatja el ezen kifizetések ellenjegyzését, ha azok indokolatlanok vagy túl pazarlóak lennének.

Mint ismert, az NMHH Médiatanácsa június 20-án mondta fel azonnali hatállyal a jelentős köztartozást felhalmozó és bankgaranciával sem rendelkező FM1 Zrt. médiaszolgáltatási szerződését, mivel a rádió nem kezdte meg törleszteni tartozását. A Neo FM tulajdonosa ezt a döntést bíróságon támadta meg.

Egy kis kronológia

Július 3-án az FM1 Zrt. részvényeit a Dr. M-MEDIA Kft. vásárolta meg. Távozott a társaság éléről Földes Ádám, akinek a helyére a tulajdonosváltás után Németh Tibor érkezett.

  A médiatanács július 24-i tájékoztatása szerint a Neo FM-et üzemeltető vállalkozás tartozása 770 millió forint volt, ez azóta közel 900  millió forintra nőtt a kamatok és az esedékes havi díjak miatt. Az összeg médiaszolgáltatási díjtartozásból, a bankgarancia hiányából, valamint az ezekért kiszabott bírságokból áll össze. A médiahatóság azóta jelezte: az FM1 Zrt. továbbra sem fizet, így folyamatosan növeli elmaradását.

Augusztus 6-án azonnali hatállyal felmondott a Neo FM mind a 26 dolgozója, mert nem értettek egyet az új tulajdonos elképzeléseivel és hónapok óta nem kaptak fizetést. A kollektív döntést Berényi Attila, a rádió volt vezérigazgató-helyettese és hírigazgatója azzal indokolta, hogy a rádiót korábban üzemeltető, súlyos adósságot felhalmozó FM1 Zrt. részvényeit július 3-án felvásárló Dr. M-MEDIA Kft. az öt forintos vételáron felül egyetlen petákot sem fektetett a rádióba, a dolgozók pedig már hónapok óta nem kaptak fizetést.

A Fővárosi Törvényszék szeptember elején elutasította a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. keresetét, amelyben a társaság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának határozatát támadta meg, amellyel felmondta a rádió médiaszolgáltatási szerződését. A törvényszék közigazgatási kollégiuma helyt adott az NMHH azon érvelésének, hogy a csődeljárás – amely alatt a rádió jelenleg áll, és amelyre hivatkozva vitatta a szerződése felmondásának jogszerűségét –, nem akadályozhatja meg a szerződés felmondását.

A döntést az FM1 Zrt. megtámadta, a csődtörvényre hivatkozva ugyanis továbbra is vitatják, hogy a médiatanácsnak joga lett volna felmondani médiaszolgáltatási szerződésüket. 

Rovatok