Index Vakbarát Hírportál

Csődeljárással hallgattatják el a Neo FM-et

2012. november 6., kedd 18:29

Október 30-án egyezség nélkül ért véget a Neo FM-et működtető FM1 Zrt. 120 napos csődeljárása. A cég nem tudott megállapodni, benyújtották a felszámolására vonatkozó kérelmet. A legnagyobb adós, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ellenezte a leghangosabban, hogy újabb 60 napra meghosszabítsák a cég csődvédelmét, az NMHH a Kreatív cikke szerint közérdekre hívatkozott, pedig éppen a köz vesztheti a legnagyobbat az FM1 csődjén. Egyrészt várhatóan nem lesz jelentkező az országos frekvenciára, de ha mégis a hónapokig tartó pályáztatás miatt jó időre csak egy országos kereskedelmi adó lesz fogható, de ennél is fontosabb, hogy közel egymillárd forintnyi sugárzási díjjal, illetve késedelmi kamattal tartozik a NeoFM, amit, ha csődbe megy, soha nem kap meg az állami frekvenciákat koncesszióba adó NMHH.

A NeoFM-től pénzt követelő adóstársaság másik két képviselője az Integrált Média Megoldások nevű cég, amely a rádió műsoridejét értékesítette, és félmilliárdot követel, és az Antenna Hungária, amely az adás továbbítását végezte, és majdnem 400 millió forintot nem kapott meg. A negyedik legnagyobb hitelező a Geomédiában is tulajdonos Horváth László és az egykori Szerencsejáték Zrt.-vezér, volt főpolgármester-helyettes Székely Gábor tulajdonában lévő FM1 Friends, a rádió korábbi tulajdonosa, amelynek csaknem 150 millióval tartozik a műsorszolgáltató cég.

A Kreatív információi szerint az utolsó adóstársasági találkozón a hitelezők többsége úgy döntött, hogy indítsák meg a cég felszámolását még azelőtt, hogy a csődeljárás 120 napos határideje lejárna. Az NMHH képviselője állítólag azzal érvelt ezen a találkozón, a hatóságnak az a dolga, hogy megvédje a magyar költségvetés érdekeit. Az viszont nem derült ki, mik is pontosan a költségvetés érdekei: a további tartozások megakadályozása, azzal, hogy lenyelik az eddigi milliós adósságot és hagyják, hogy a céget felszámolják vagy a normális működés megkezdése, és az adósság ütemezett törlesztése, ami szakmai befektetők és bankok bevonásával lenne lehetséges.

Az NMHH a frekvencia újrapályáztatásával sem jutna pénzéhez, hiszen kérdéses, hogy egyáltalán érdekelne valakit egy országos rádióadó indításának lehetősége a rádióspiac válsága miatt, ráadásul a hatóságot már semmi nem is kötelezi arra, hogy újra megpályáztassa az elhallgató frekvenciát.

Rovatok