Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd fontért vettek digitális médiát a britek 2012-ben

2013. január 3., csütörtök 10:21

A házi szórakoztatóipari termékek piacának már a negyedét uralják a digitális formátumok a briteknél. A digitális videótartalmakból 2012-ben 20 százalékkal többet adtak el, mint 2011-ben.

Nagy-Britannia teljes szórakoztatóipari piacán 12 százalékos csökkenést regisztráltak a statisztikusok 2012-ben, ami főleg a fizikai adathordozók (DVD, videójáték, BluRay, stb) iránt mutatkozó lanyha kereslettel magyarázható. A digitális piac viszont köszöni jól van, és 11,4 százalékos emelkedést mutatott, ezzel túllépve az egymilliárd fontos (359 milliárd forintos) álomhatárt. A piac teljes értéke egyébként 4,2 milliárd font, írja a Hollywood Reporter.

A CD-k, DVD-k és videójátékok eladása 17,6 százalékot esett, míg a digitális zeneeladás (csak a letöltések, a streamek bevételét nem számolták) 15,1 százalékkal emelkedett, 383 millió fontra. Ennél is jobban teljesített a digitális videóeladás, a sorozatepizódok, koncertfilmek és filmek eladása 20 százalékkal nőtt, bár összértékben még így is csak 97,9 millió fontnál tart, aminek okaként a szakértők az illegális letöltéseket és a az interneten eleve jogtisztén elérhető ingyenes tartalmakat teszik felelőssé.

Rovatok