Index Vakbarát Hírportál

Százmilliókba kerül az MTV-nek a tüntetők eltakarítása

2013. január 9., szerda 22:09

A közmédia 19 ezer négyzetméteres területre kért és kapott decemberben egy évre közterület-használati engedélyt az óbudai önkormányzattól. A célok azonban meglehetősen furcsák, hiszen a parkrendezés és a járdafelújítás önkormányzati feladat, a közműfelújtás pedig érthetetlen annak tükrében, hogy a Kunigunda útjai székházba alig négy éve költöztek be. Az MTVA hírhamisításai ellen egy éve a székház előtt tüntetők szerint őket akarja kitúrni a területről a közmédia az önkormányzat segítségével.

Miközben a közmédia éves költségvetése 78 milliárd forintra nőtt, és emellé nem teljesen tisztázott okokból 63 milliárd forintos hitelt vesznek fel, mégis leépít és több iparági hír szerint néhol már a műsorgyártást is veszélyezteti az emberhiány.

Van pénze a közmédiának vagy nincs?

Decemberben takarékossági okokra hivatkozva 160-170 embert küldtek el, és a napokban az is kiszivárgott, hogy szintén takarékosságból leállítják egyik legsikeresebb műsorukat, a Maradj talpont!, a DTK show műsorvezetője pedig többek között azért mondott fel, mert stábja nagy részét kirúgták, továbbá januárban új adások készítése helyett ismétléseket adott volna a közmédia. Az MTVA cseles válaszában nem cáfolta a műsorok beszüntetését, de azt mondták, hogy a DTK D. Tóth Kriszta nélkül is mehet tovább, Gundel Takács Gábor pedig nem ér rá a vetélkedőre.

Emellett meglehetősen furcsa, hogy decemberben 19 ezer négyzetméteres közterület-használati engedélyt kértek és kaptak a székházuk előtti területre, mely számításaink szerint akár 900 millió forintba is kerülhet a közmédiának, vagyis az adófizetőknek.

Összevetésül, hogy ez mekkora tétel az MTVA költségvetésében: információink szerint a közmédia a harmadik körös leépítéssel több száz millió forintot spórol meg éves szinten. A Maradj talpon! naponta 3,5 millió forintjába került, tehát havi szinten minimum 70 millió, éves szinten 840 millió forintot spórolnak a leállításával. A DTK show költségeiről nincsenek adatok, mivel az belső gyártásban készült, de az bizonyos, hogy bár nézettségben majdnem mindig hozta a Fábry show számait, jóval olcsóbb volt, mint a showmannek adásonként kifizetett 18 millió forint (éves szinten 360 millió forint).

Önkormányzati feladatokat vállalnak át?

Mint az az Index birtokába került hivatalos okiratokból kiderül, az MTVA december 4-én a Kunigunda útja Bojtár és Szőlőkert utca közötti 14 ezer 500 méteres szakaszára közterület-használati engedélyt kért közterület-rendezésre, járdafelújításra és zöldfelület-rendezésre. Mint azt az óbudai önkormányzat kommunikációs főtanácsadója, Ambrus Balázs az Indexnek is megerősítette, ezek önkormányzati feladatok, azonban mint mondta, „a mostani nehéz gazdasági körülmények között minden segítséget köszönettel fogadunk”.

Az MTVA további 4500 négyzetméteres szakaszra kért engedélyt ugyanezen terület közútjára közterület-rendezésre, közműegyeztetésekhez szükséges feltárások elvégzésére, közműkiváltások céljából feltáró jellegű munkálatokra. A cél ebben az esetben is érthetetlen, mivel a Kunigunda útjai székházat az akkor Wallisnak, most Wingnek nevezett cég 2007-ben építette fel, a közmédia pedig 2009-ben vette birtokba. A 63 milliárd forintos hitelfelvétel célja többek között az, hogy ez a székház – a privatizálás, majd hosszú évek óta tartó visszabérlés után - az MTVA birtokába kerüljön.

Az MTVA kérvényeit - mint a hatáskör gyakorlója - Bús Balázs polgármester elfogadta, a hozzájárulási határozatot dr. Pappné dr. Nagy Judit alpolgármester szignálta a polgármester megbízásából. Az engedély az egyik esetben 2012. december 17 – 2013. december 17-ig, a másikban 2012. december 19 – 2013. december 19-ig érvényes.

Természetesen megkérdeztük az MTVA sajtóosztályát arról, hogy miért akar a közmédia önkormányzati feladatokat átvállalni, illetve, hogy miért van szükség a közművek felújítására, azonban arra hivatkozva, hogy két tavalyi helyreigazítási kérelmüknek nem tettünk eleget, nem adtak választ kérdéseinkre.

138 és 901 millió forint között fizethetnek

Hogy mennyibe fog mindez kerülni, csak találgatni tudunk, mivel mint azt Ambrus Balázstól megtudtuk, az engedélyt ugyan december 17-én megadták az MTVA-nak, az önkormányzat Pénzügyi, Tulajdonosi és Városfejlesztési Bizottsága csak január végén fog dönteni a közterület-használat díjáról.

Mint kérdésünkre válaszolta, „a kérdéses két terület (14500 és 4500 m2) „listaára”, díjtétele még kérdéses. Többek közt még ezért sincs döntés benne. Jelenleg a rendeletünk nem tartalmaz olyan díjtétel sort, amit pontosan rá lehetne húzni erre a közterület-rendezéses tevékenységre, ezért lesz szükség bizottsági tárgyalásra is az ügyben. Tehát röviden, jelenleg nincs erre elfogadott Ft/m2 ár”.

A kérdés megválaszolására azonban az önkormányzat korábbi, az MTVA-nak megadott közterület-használati díjai alapján lehet tippelni. Az MTVA ugyanis egyszer már kért 900 négyzetméterre közterület-használati engedélyt Böjte Csaba ferences szerzetes életútjának bemutatására – bár az engedély október végétől január végéig tart, a kiállítás azóta sem készült el, az adománygyűjtő Böjte-projekt pedig véget ért. Akkor az önkormányzat a kulturális célra való hivatkozással 20 forint/nm2/nap-os árat állapított meg. Amennyiben – tekintettel az önkormányzati feladat átvállalására - most is ezzel a díjtétellel számolnának majd, akkor az 19 ezer négyzetméterre naponta 380 ezer forintba, egy évre 138 millió 700 ezer forintba kerülne.

A közmédia azonban szintén október végén kért és kapott egy másik, 450 négyzetméterre szóló közterület-használati engedélyt szoborépítési tevékenységre, melynek árát az óbudai önkormányzat 130 forint/nm2/nap-ban állapította meg. Amennyiben most ezzel az összeggel számolnának, akkor egy napra 2 millió 470 ezer forintot, egy évre 901 millió 550 ezer forintot fizethetne a közmédia.

Mint azt az önkormányzat kommunikációs főtanácsadójától megtudtuk, az MTVA az újabb közterület-használatra díjcsökkentést kérvényezett az önkormányzattól, melyről szintén a bizottság dönthet majd január végén. Közleményük szerint "a bizottság ez idáig egy esetben tárgyalta az MTVA kérelmét, a rendeletben megállapított közterület-használati díj 50 százakékos mérséklését javasolva". Amennyiben a bizottság ezt hó végén megszavazza, akkor 69-450 millió forintot fizethet az MTVA.

A tüntetők távol tartása a cél?

Az MTVA székháza előtt a hírhamisítások miatt több mint egy éve demonstrálók szerint az MTVA azért kért közterület-használati engedélyt a Kunigunda útjára, mert minél távolabb akarja tartani az ellene tüntetőket, "ezt az MTVA decemberi nyilatkozatában nem is rejtette véka alá".

Nagy Navarro Balázs az Indexnek elmondta, hogy már a szoborállítás és a soha meg nem rendezett Böjte-kiállítás céljára kért közterület-használati engedély is azt a célt szolgálta, hogy őket elzavarják, "ugyanis amint a közmédia megkapja a közterület-használati engedélyt, az adott szakasz a továbbiakban nem közterület, ahol a tüntetők élhetnének gyülekezési jogukkal, hanem magánterületnek számít, ahol a rendőrség csak korlátozottan tudja megvédeni a demonstrálókat az újabb támadásoktól".

Mint mondta, a következő lépése az lehet az MTVA-nak, hogy a biztonsági őrökkel elzavarják őket, vagy a területen kordonokkal veszik körbe őket. Mindkét lehetőségre volt már számtalan példa az elmúlt évben, ők azonban nem hátrálnak meg. Újabb bejelentést tettek a rendőrségen a demonstráció folytatására, a közterület-használati engedély ügyében pedig hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tesznek, "hiszen az MTVA nem arra kapja közpénzből a költségvetését, hogy műsorok helyett a demonstrálók távoltartására egész utcaszakaszt foglaljon le".

Navarro szerint az óbudai önkormányzat összejátszhat a közmédiával a demonstráció megakadályozása érdekében, szerinte Bús Balázs polgármester példátlan gyorsasággal hozott döntést most is a közterület-használati kérvényről.

Az óbudai önkormányzat azonban közleményben utasította vissza a vádakat, mondván, hogy „a közterület-használati kérelmek mögöttes politikai tartalmát az elbírálás során nem vizsgáltuk és nem vizsgáljuk, mint ahogy azt más szervezetek (Hatvannégy Vármegye, Greenpeace) esetében sem tettük és a jövőben sem fogjuk”.

Ugyanakkor az is szerepel közleményükben, hogy „egyetértünk továbbá azzal a véleménnyel is, mely szerint a több mint egy éve tartó, (Guiness-rekord-gyanús) éhségsztrájk és a Kunigunda útján zajló tüntetés a gyülekezési joggal való visszaélés kérdését is felveti".

Mint írták, "Tisztelt Demonstrálók! Amennyiben Önök a Facebook oldalukon hirdetett tisztességes tájékoztatás fontosságát valóban komolyan gondolják, úgy kérjük, hogy tartózkodjanak minden olyan tartalmú megnyilvánulástól, amely a konkrét tényeket elferdítve azt sugallja a közvélemény számára, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és Polgármestere önhatalmúlag beavatkozik az MTVA és a demonstrálók között zajló vitába.”

Rovatok