Index Vakbarát Hírportál

23 millióra büntették a TV2-t

2013. február 5., kedd 09:49 | aznap frissítve

Szita Bence halála kapcsán megsértette az emberi méltóságra és a kiskorúak védelmére vonatkozó jogszabályokat a TV2 több műsora - állapította meg az NMHH Médiatanácsa.

Szita Bence tragikus halálának körülményeit a TV2 tavaly november 7-én két műsorában, a Mokkában és a Tényekben is feldolgozta, azonban mindkettőben súlyosan megsértette a médiaalkotmány emberi méltóságot védő szabályait, illetve a médiatörvény gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó előírásait - állapította meg az NMHH Médiatanácsa.

Játékot csináltak a gyilkosságból

Ahogy azt a comment:com-on mi is megírtuk, a Mokka szerkesztői egy nyereményjátékban tettek fel kérdést a nézőknek a gyilkosság indítékával kapcsolatban. A szavazók egy hajdúszoboszlói üdülést nyerhettek, ha válaszoltak arra a kérdésre, hogy a kisfiút féltékenységből, bosszúból vagy pénzért ölték-e meg.

A TV2 még aznap délután közleményben kért bocsánatot, mely szerint "a Mokka 2012. november 7-i adásának véleményszavazásával egy rendkívül súlyos témát érintettünk. Ezúton kérünk elnézést, hibát követettünk el, de természetesen nem állt szándékunkban semmilyen módon megsérteni Bence kegyeleti emlékét. A tartalmat eltávolítottuk felületünkről".

Az NMH-t ez azonban nem hatotta meg, mint írják "a TV2 szerkesztői a szenzációhajhász, közízlést sértő és megbotránkoztató nyereményjátékkal súlyosan megsértették a médiaalkotmány emberi méltóság védelméről rendelkező szakaszait. A műsorkészítők figyelmen kívül hagyták a hozzátartozók érzelmeit, és a műsorrészletben anyagi haszonszerzésre használták egy család tragédiáját. Az áldozat halálával kapcsolatban feltett kérdés és az arra adható válaszok megfogalmazása és feltevése nélkülözött minden empátiát. A szerkesztők a tragikus eseményt egy nyereményjáték apropójává téve olyan magatartást tanúsítottak, amely negligálta az emberi méltóság alapvető értékét. A törvénysértésért 12,5 millió forint bírságot kell fizetnie a TV2-nek".

16-os karikát érdemelt volna

A Médiatanács a Tények című hírműsor kapcsán megállapította, hogy a TV2 a meggyilkolt gyermekét gyászoló édesanyát zaklatott lelkiállapotban, kétségbeesetten sírva, minden hírérték nélkül, kiszolgáltatott helyzetben, öncélúan mutatta be, mely miatt további 500.000 forintos bírságot szabott ki a csatornára.

A Mokka ezen túl súlyosan megsértette a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó előírásait is, mivel a tragédiát és körülményeit bemutató műsorszámot „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel látta el. A műsorban ezzel szemben több alkalommal szerepeltek a gyilkossággal kapcsolatos, a kiskorúak számára tisztázatlan, ebből következően nehezen feldolgozható információk - írja az NMHH.

A gyilkossággal foglalkozó műsorelemekben megjelenő deviáns magatartásformák, szélsőséges konfliktusmegoldások, agresszív cselekmények nem megfelelő módon és körültekintéssel történő bemutatása, verbális részletezése indokolttá tette volna a műsor szigorúbb korhatár-besorolását. A Mokka tartalmi elemzése alapján a műsorszámot egyértelműen a „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott”kategóriába kellett volna besorolni és csak este 21 óra után lehetett volna közzétenni. A gyermekek és kiskorúak védelmét szolgáló rendelkezések megszegése miatt a Médiatanács további 10 millió forintos bírságot szabott ki a TV2-re.

Termékmegjelenítés miatt is büntettek

A Médiatanács további több mint 2,5 millió forintos bírsággal sújtotta a TV2-t a reklámszabályok megsértése miatt is. A csatorna Több, mint testőr és Egészségmánia című műsorai számos alkalommal sértették a termékmegjelenítésre és a műsorszámok támogatására vonatkozó szabályokat.

A jogszabályi rendelkezések ellenére a műsorokban többször is közvetlenül hívtak fel áru megvásárlására, szolgáltatás igénybevételére, és a termékek indokolatlanul nagy hangsúlyt kaptak a műsorszámokban, ami nem fér bele a termékmegjelenítés kereteibe. A műsorok támogatásáról rendelkező szabályokat azzal sértették a szerkesztők, hogy a támogató cégek termékeinek beszerzésére, szolgáltatásaik igénybevételére ösztönözték a nézőket.

Bíróságra megy a TV2

Részben elismeri hibáját, de bíróságon támadja meg a Médiatanács határozatát a TV2 - olvasható közleményükben. Mint írják, "ahogy az eljárásban is tettük, elismerjük, hogy szakmai etikai hibát vétett a csatorna, amikor a kisfiú halálával kapcsolatos kérdést összekapcsolta a szavazók körében meghirdetett nyereményjátékkal. Az ügyben indult belső vizsgálat megállapításai alapján olyan intézkedések születtek, amelyek kizárják, hogy a jövőben hasonló hiba bekövetkezzen, erre november 7-e óta nem is volt és a jövőben sem lesz példa".

Azonban annak ellenére, hogy elismerik a hibát, vitatják a Médiatanács illetékességét az emberi méltósággal és a személyhez fűződő jogokkal kapcsolatosan konkrét személyek esetében, úgy vélik, hogy ezek a kérdések a polgári eljárás keretében rendezendők, ezért a határozat megsemmisítése érdekében bírósághoz fordulnak.

Hasonlóképpen bírósághoz fordul a TV2 a Médiatanács másik, 10 millió forintos bírságot megállapító határozata ellen, amely a műsort a téma bemutatásával kapcsolatban marasztalta el. Mint írják, "jogi és szakmai etikai szempontból is elfogadhatatlannak, egyúttal diszkriminatívnak tartjuk a hatóság döntését. A témával kapcsolatos beszélgetések messzemenően figyelembe vették mind az érintettek, mind a nézőközönség szempontjait. Szakértőkkel, az ügyet mélységében, a minél alaposabb megértés és elemzés szándékával mutattuk be, semmilyen alapot nem adva a szenzációhajhászás vádjának".

A TV2 tájékoztatása szerint  "a család a csatornával a legnehezebb napokban is kooperatív volt, soha panaszt nem tettek semmilyen közlésünk, adásunk ellen, ellenben mindig segítették a munkánkat és teljesen a beleegyezésükkel készítettük az anyagainkat. Aki felidézi azoknak a napoknak a hangulatát és megnézi az adott napokban megjelent egyéb sajtómegjelenéseket, megállapíthatja, hogy a vizsgált műsor semmilyen módon nem kifogásolható és semmilyen módon nem lóg ki a szörnyű esettel kapcsolatos tudósítások sorából".

Rovatok