Index Vakbarát Hírportál

Kínában dübörög az audiovizuális tartalomfogyasztás

2013. április 1., hétfő 14:45

A távol-keleti ország a világ egyik legjelentősebb médiapiacává lépett elő, az USA után itt adják el a legtöbb mozijegyet. Naponta átlagosan tíz új moziterem nyílik.

Kína élre tör nemcsak a televízió, hanem a mozi piacán is. Az ország jegypénztárakból származó bevételei megelőzték Japánét, amivel Kína a világ második legjelentősebb mozipiacává vált – derült ki a Motion Picture Association of America mozilátogatási statisztikákat elemző jelentéséből. Az országnak tavaly 2,7 milliárd dollár bevétele származott az értékesített belépőkből, míg két évvel korábban ez az összeg még „csupán” kétmilliárdnál tartott. Összehasonlításképp: Japán bevételei 2011-ben még 2,3 milliárd dollár körül alakultak, majd a következő év enyhe növekedése révén mindössze 2,4 milliárdra sikerült növelnie a nyereségeit.

„Kínában naponta átlagosan tíz új mozivásznat állítanak fel” – mondta az MPAA feje, Chris Dodd, érzékeltetve a piac dinamikus növekedését. „Hatalmas az igény a termékeinkre, és a filmjeink szerencsére jól teljesítenek”. Ezzel utalt többek közt arra a közelmúltbeli megállapodásra is, amely a korábbi tizennégy helyett harminc film kínai bemutatását engedélyezi a hollywoodi stúdiók számára. Ami még ennél is fontosabb, hogy a kínai vállalatokat nem korlátozzák piaci szándékaik megvalósításában. A nagyobb mozik érdeke, hogy minél több jegyet értékesítsenek, közben pedig mindvégig szem előtt tartják, hogy az amerikai művek egészen elképesztő mennyiségű nézőt vonzanak be a távol-keleti országban.

Néhány amerikai filmgyártót tavaly például kifejezetten aggasztott az a tény, hogy legnagyobb dobásaikat – a Warner Bros Batmanjét, a Sony Csodálatos Pókemberjét és a Fox Prometheusát – ugyanazon a héten mutatták be. A piac gazdasági erejét bizonyítja, hogy mindezek ellenére mindhárom alkotás remekül teljesített.

De nemcsak a mozik piacán győzte le Kína Japánt. Egy brit kutatás eredményei alapján a kínai előfizetéses tévézés vált a világ második számú prémiumtelevíziós piacává. Így az amerikai műsorszórás mögött haladva Kínáé lett a legjövedelmezőbb tévés piac, maga mögé parancsolva ezzel Japánt. A 2012-es adatokat bemutató kutatás alapján egyértelmű és erőteljes növekedés tapasztalható az ázsiai és csendes óceáni régióban.

A fizetős csatornákból származó bevételek a térségben 2018-ra várhatóan meghaladják a 43 milliárd dollárt is. A becslések szerint a nyereségek Indonéziában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnámban 2018-ig megduplázódnak majd. Amennyiben hihetünk az iparági jóslatoknak, öt év múlva Indiában 158 millió, míg Kínában 313 millió háztartás rendelkezik majd tévéelőfizetéssel.

Rovatok