Index Vakbarát Hírportál

Morvai miatt vizsgálat indult a közmédiában

2013. április 11., csütörtök 21:14

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselőjét először behívták az m1 Ma Reggel című műsorába interjúalanynak, majd "felsőbb utasításra" lemondták azt, mondván túl sok a jobbikos megszólaló a köztévében. Az MTVA belső vizsgálatot indított az ügyben.

Morvai Krisztina Cenzúra a köztévében (?) címmel nyílt levelet írt Medveczky Balázsnak, az MTV Zrt. vezérigazgatójának, amelyben egy vele megtörtént eset kapcsán azt szerette volna megtudni, hogy le van-e tiltva a köztévében.

Mint a honlapján szerdán közzétett levelében írta, "miután az elmúlt félévben emlékezetem szerint egyáltalán nem kaptam szereplési lehetőséget a közszolgálati televízióban, kb. két héttel ezelőtt felhívott a Ma Reggel című műsor szerkesztője, s arról tájékoztatott, hogy meg szeretnének hívni az e heti hétfői műsorba. A velem tervezett beszélgetés témájaként a Leányfalun két gyermeket halálra gázoló ír Tobin ügyével kapcsolatos fejlemények értékelését, elemzését jelölte meg". A Jobbik EP-képviselője elfogadta a felkérést, mivel - mint írja - ő volt az első, aki az Európai Parlament és az Európai Bizottság elé vitte az ügyet.

Morvai beszámolója szerint "a szerkesztő ígéretéhez híven április 5-én, pénteken délelőtt megerősítette a meghívást, egyezettük a pontos érkezési és kezdési időpontot. Ezt követően néhány órával azonban olyan telefonhívást kaptam, amelyről azt gondoltam, hogy a Kádár-rendszer óta nemigen fordulhat elő. Egy másik szerkesztő felhívott, s közölte, hogy „felsőbb utasításra kénytelen lemondani a meghívásomat”. Érdeklődésemre tájékoztatott, hogy a „felsőbb utasítás” szerint mostanában „túl sok jobbikos szerepelt a televízióban.”

Az EP-képviselő azt írja, hogy "emberi jogokkal foglalkozó jogászként ez a párbeszéd sokkolóan hatott rám – a szólásszabadság és a cenzúra tilalma összefüggésében. Politikusként pedig azért rökönyödtem meg, hogy miféle „pártokrácia” működik abban az országban, ahol a leginkább szakmai jellegű kérdésben sem tudnak elvonatkoztatni attól, hogy a meghívott szakértő történetesen egy ellenzéki párt listáján jutott be az Európai Parlamentbe".

Morvai Medveczky Balázsnak címzett nyílt levelében azt kérdezte a vezérigazgatótól, hogy "számíthatok-e arra, hogy európai parlamenti képviselői munkámról időről időre tájékoztathatom a nyilvánosságot, avagy gyakorlatilag „le vagyok tiltva a képernyőről”. Amennyiben ez utóbbi a helyzet, kérem, szíveskedjék megosztani velem ennek okát".

A Jobbik EP-képviselőjének nyílt levelében leírtakkal kapcsolatban hivatalos reagálást kértünk az MTVA sajtóosztályától, ahol először azt a választ kaptuk, hogy nem nekik címezték a levelet. Majd miután felhívtuk a figyelmüket arra, hogy az évek óta Brüsszelben dolgozó Morvai Krisztina valószínűleg nem tud róla, hogy az MTV Zrt. már nem gyárt műsorokat, csak megrendeli azokat az MTVA-tól, csak egy szűkszavú választ kaptunk, mely szerint "Morvai Krisztina levele kapcsán azonnal belső vizsgálatot rendeltünk el".

Rovatok