Index Vakbarát Hírportál

312 milliót adnak a helyi tévéknek a digitális átállásra

2013. április 26., péntek 14:55

Az NMHH március közepén jelentette be, hogy a korábban 2014 végére tervezett digitális átállást már idén végrehajtják. Most 312 millió forintos pályázatot írtak ki a helyi közösségi és kereskedelmi tévéknek a szükséges berendezések megvásárlására.

A helyi, földfelszíni sugárzású televíziók digitális átállásához szükséges eszközeinek támogatására hirdeti meg új pályázatát 312 millió forintos keretösszeggel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A DIGI 2013 pályázatot a Helyi Televíziók Országos Egyesületének kérésére indította el a médiatanács. A támogatásból a helyi kereskedelmi és közösségi televíziók digitális átállást szolgáló berendezéseket és csatlakozó kiegészítő eszközöket vásárolhatnak.

A pályázaton olyan helyi televíziók indulhatnak, amelyek legalább 30 napja nyújtanak médiaszolgáltatást, és helyi analóg földfelszíni frekvenciát használó jogosultsággal rendelkeznek. A kereskedelmi televíziók esetében további feltétel, hogy szerződésükben legalább a műsoridejük 20 százalékában közszolgálati tartalom sugárzását vállalták, vagy korábban részt vettek olyan pályázaton, amely közéleti magazin-, hír- és kulturális műsor készítését finanszírozta.

A jelentkezők beruházásonként legfeljebb 8 millió forintot nyerhetnek. Az első fordulóra május 9-éig lehet jelentkezni, ezt követően minden hónap első csütörtökéig lehet pályázni.

Az uniós kötelezettségek szerint 2011 végén kellett volna befejezni az átállást, az Orbán-kormány azonban hivatalba lépését követően ezt a határidőt 2014 végére tolta ki. Az NMHH március közepén váratlanul bejelentette, hogy még az idén, két lépcsőben lekapcsolják az analóg frekvenciákat, holott az országos kampányok és az igénybe vehető támogatások ellenére még több mint 530 ezer olyan háztartás lehet az országban, ahol csak földi sugárzású tévét néznek. Egyes értelmezések szerint a sietős döntés mögött az állhat, hogy a költségvetésnek szüksége van a felszabaduló frekvenciák értékesítéséből származó milliárdos nagyságrendűre becsült bevételre.

Rovatok