Index Vakbarát Hírportál

Egy 17 éves lánynak lesz hálás a világ

2013. május 13., hétfő 09:49

Legalábbis azok, akik állandóan a Twitteren lógnak és elegük van abból, hogy ha véletlenül kihagynak egy részt a kedvenc sorozatukból, nem tudnak úgy twittelgetni, hogy bele ne fussanak valami óriási spoilerbe. Egy 17 éves lány egyetlen este alatt olyan programot írt, ami minden gondjukat megoldja.

Twitter olyan lett a tévének, mint a mozik folyosói a filmeknek - írja a Huffington Post. A tengeren túlon biztos találó is a hasonlat, mert rengetegen szeretik egy-egy rész után a neten megosztani kedvenc sorozatuk okozta élményeiket. Magyarországon persze nem annyira jellemző, hogy például a Jóban Rosszban kalandjait mindenáron a közösségi média segítségével próbálják feldolgozni az emberek, de be kell látnunk, valóban kellemetlen lehet egy átdolgozott nap után, a kihagyott Trónok Harca epizód legnagyobb csattanóival és fordulataival szembesülni Twitteren. Gond egy szál se!

A 17 éves tehetség

Jennie Lamere mindössze tizenhét éves, de olyan programkódot dobott össze, ami a böngésző bővítményeként alkalmazva megóv minket a kéretlen többlet-információktól. A New Hampshire Középiskola tanulója meg is nyerte a bostoni TVnext Hack   event programozói versenyét.

Nem is akárhogyan. Jennie nem csak úgy vitte el a fődíjat, hogy maga mögé utasította a vérbeli profikat, de ráadásul ő volt az egyetlen aki nem csapatban, hanem egyedüli versenyzőként indult. A Mother Jonesnak adott interjújában a lány kitér arra, hogy egy szervezőn, két operatőrön és három zsűritagon kívül tulajdonképpen nem is voltak nők a versenyen.

Lamere a rendezvény előtti éjszakán találta ki a programot, aminek megírása 10 óráig tartott, és 150 sor kódból áll.

De hogyan működik ez az egész?

A Twivo-nak keresztelt program a Google Chrome böngészővel szimbiózisban fut. A twitter-felhasználó bepötyögi, hogy melyik tévésorozattal kapcsolatos bejegyzéseket szeretné elkerülni és azt is, hogy pontosan meddig. A korlát lejárta után újra teljes pompájában tündökölhetnek a posztok.

A szoftver még mindig demo verzióban van, de pár hét múlva elérhető lesz mindenki számára. Lamere programjára addig is számos cég pályázik.

Rovatok