Index Vakbarát Hírportál

Megbüntette a Klubrádiót a DK miatt az NMHH

2013. május 14., kedd 15:33 | aznap frissítve

Az NMHH Médiatanácsa még februárban 490 ezer forintra büntette a Klubrádiót amiatt, mert társadalmi célú hirdetésként közölte a Demokratikus Koalíció által is szervezett rendezvényekre való 49 felhívást. A Klubrádió fellebbezett a határozat ellen, az elsőfokú tárgyalás kedden zajlott le, ahol a bíróság nem engedélyezte, hogy a felperes oldalán a DK beavatkozóként szerepeljen.

Az NMHH Médiatanácsa február 27-én hozott határozatával 490 ezer forintos bírsággal sújtotta a Klubrádiót 2012 szeptembere és novembere között elhangzott 49 társadalmi célú hirdetés miatt, mivel a hatóság úgy vélte, hogy "megsértették a politikai reklám közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezéseket".

Az ügy érdekessége, hogy mind a 49 reklámszpotot a Demokratikus Koalíció megbízásából közölte a Klubrádió, és köztük számtalan olyan tiltakozó rendezvényre való felhívás volt, melyben például a választási regisztráció elleni tüntetésre hívták a hallgatókat a Batthyány-örökmécseshez vagy éppen a Várba, a Sándor palota elé. Ez utóbbi rendezvényt azonban nem egyedül a Demokratikus Koalíció szervezte, hanem számtalan civil szervezet.

Mint Stock Richárdtól, a Klubrádió jogtanácsosától megtudtuk, a Médiahatóság határozatát bíróságon támadták meg, mivel úgy vélik, hogy azok nem egy párt politikai hirdetései voltak. Mint Stock az Indexnek elmondta, "a törvény a pártok népszerűsítésére, támogatására buzdító hirdetéseket minősíti politikai reklámnak, azonban az olyan rendezvényekre való felhívások, amelyek nem kampányesemények, álláspontunk szerint nem minősülnek annak". Mint a jogtanácstól megtudtuk, a Klubrádió rendszeresen közli más pártok - így az MSZP, az LMP vagy a kormánypártok - felhívásait is társadalmi célú hirdetésként, de azokat nem vizsgálta a Médiatanács.

Az ügyben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon kedden zajlott le az elsőfokú tárgyalás, amin a felperes oldalán a Demokratikus Koalíció beavatkozóként szeretett volna részt venni, ezt azonban a bíró elutasította. Mint Stock elmondta, a Klubrádió a közigazgatási oldalról támadja a Médiatanács határozatát, a párt pedig alapjogi kérdésekkel is szerette volna kibővíteni az ügyet. A bíró ezirányú elutasítását most megtámadták, az eljárási kérdés tisztázásáig a pert elhalasztották, így leghamarabb júniusban kerülhet újra a bíróság elé.

A Demokratikus Koalíció kedden közleményt adott ki az ügyben, melyben azt írják, hogy nem értik a Médiatanács büntetését. Mint írják, "miért nem minősül társadalmi célúnak egy olyan hirdetés, amely egy súlyosan méltánytalan és antidemokratikus törvényi rendelkezés elleni tiltakozásra hív föl, miközben heteken át társadalmi célú hirdetésként lehet sugározni a „Magyarország jobban teljesít” kampányt, amely kizárólag a kormány fényezéséről szól? Milyen alapon dönti el a Médiahatóság, hogy mi a társadalmi célú hirdetés, és mi nem?".

A közlemény felteszi a kérdést, hogy "precedensnek tekinthető-e ez az eset, amelyre hivatkozva a (mint ismeretes, kizárólag fideszes delegáltakból álló) Médiahatóság bármikor megakadályozhatja valamely, a kormányzó pártnak nem tetsző hirdetés sugárzását, vagy akár egy ellenzéki párt teljes médiakampányát?" A párt szerint "ez az eset is azt bizonyítja, hogy a médiaszabályozást működtető legfontosabb elv az önkény és a megfélemlítés, amellyel a Hatóság a kormányzattal szemben függetlenségüket még megőrző médiumokat próbálja megtörni vagy ellehetetleníteni".

Rovatok