Index Vakbarát Hírportál

Egy palesztin nyerte az Arab Idolt

2013. június 23., vasárnap 16:03

Palesztinok tízezrei ünnepelték a hétvégén, hogy az arab világ énekes tehetségkutatóját, az Arab Idolt egy gázai fiatalember nyerte meg.

Az eddig főként esküvőkön éneklő, menekülttáborban élő 23 éves Mohammed Asszáf diadalmaskodott az "összarab" vetélkedőn, amelynek döntőjét a libanoni fővárosban rendezték meg. Az arab világ legfontosabb tehetségkutatójának döntőjét milliók követték figyelemmel a tévében. Nemcsak az otthonokban gyűltek össze a családok a döntőre, hanem a kávézókban, a tengerparti vendéglátóhelyeken, valamint a szállodákban is sokan nézték a műsort.

A palesztinok számára Mohammed Asszáf győzelme a remény és a nemzeti egység jele. "Ez egy békés győzelem a palesztinok számára" - mondta a több tízezer ünneplő egyike Gázában. "Az énekes széles mosolyával és meleg hangjával feltette Palesztinát a térképre" - fogalmazott egy tanár, aki egy gázai hotelben követte figyelemmel sokakkal együtt a döntő eseményeit. Hozzátette: "ez a fiatalember kifejezi mindannyiunk érzéseit, szenvedéseinket, fájdalmainkat, de az életszeretetünket is".

Mohammed Asszáf egy szíriai és egy egyiptomi ellenfelét utasította maga mögé a Bejrútban megrendezett péntek esti döntőben. A verseny eredményét csak szombat este hirdették ki, miután az arab világ országaiban lezárult a közönségszavazás. A nézők sms-ben szavazhattak a nekik leginkább tetsző produkcióra. Mohammed Asszáfra más arab országokból is sokan szavaztak, emellett a korábbi palesztin kormányfő, Szalám Fajjád is a gázai fiatalember támogatására buzdította honfitársait. A sikerhez a Gázai-övezet telefontársaságai is hozzájárultak: jelentősen csökkentették az sms-küldés díját.

Asszáf palesztin szülők gyermekeként Líbiában született és egy gázai menekülttáborban nőtt fel, korábban még soha nem vett részt hasonló versenyen. A tehetségkutatóra kalandos körülmények között jutott el: először rá kellett vennie a Hamászt, hogy elhagyhassa Gázát, majd meg kellett vesztegetnie az egyiptomi határőröket, hogy beengedjék az országba, innen utazhatott el Libanonba.

Az Arab Idol nyertese

Az Arab Idolt most rendezték meg másodszor, a vetélkedő márciusban indult 27 résztvevővel.

Rovatok