Index Vakbarát Hírportál

A Class FM és az MR1-Kossuth a leghallgatottabbak

2013. július 16., kedd 13:54

A 15 évnél idősebbek közül a legtöbben a Class FM-et hallgatják (26,1 százalék), majd az MR1-Kossuth Rádiót (18 százalék), az MR2-Petőfi Rádiót (11,8 százalék), a Music FM-et (3,9 százalék), az ötödik leghallgatottabb rádiócsatorna a Juventus Rádió (3,4 százalék).

Először mutatták be az új módszertannal mért rádiós hallgatottsági adatokat a mérést végző konzorcium tagjai, a TNS-Hoffmann és a Mediameter. Tavaly nyerték el a közönségmérési kutatási tendert; a mérést három éven keresztül végzik – derül ki Mediameter közleményéből. Az új mérési módszer egységes, a piaci szereplők mindegyike elfogadta, a teljes hazai rádiós piacot felöleli, ideértve a közszolgálati, az országos, a budapesti, és a helyi kereskedelmi rádiókat is.

A módszertant Perjés Tamás, a TNS-Hoffmann média szektorvezetője mutatta be. Szerinte az új módszer, a telefonos adatgyűjtés előnye, hogy egyszerűbb és költséghatékonyabb. A kutatók az előző napi rádióhallgatásra kérdeznek rá, hogy mikor, melyik csatornákat és milyen hosszan hallgatták. A rádióknak és a hirdetőknek háromhavi adatot szolgáltatnak. Az országos és a budapesti mintában 15–59 éveseket hívnak fel, valamint a 60 évnél idősebbeket vezetékes telefonon. Egy negyedévben 5540 interjút készítenek. A helyi rádiókat is mérik, a megyeszékhelyen élőket évente kétszer, a megyéket pedig évente egyszer mérik fel.

A második negyedéves hallgatottsági adatok szerint a 15 évnél idősebbek közül a legtöbben naponta és országosan a Class FM-et hallgatták (26,1 százalék), majd az MR1-Kossuth Rádiót (18 százalék), az MR2-Petőfi Rádiót (11,8 százalék), a Music FM-et (3,9 százalék), az ötödik leghallgatottabb rádiócsatorna a Juventus Rádió volt (3,4 százalék).

Azt is megvizsgálták, hogy melyik napszakban melyik rádió a legnépszerűbb. A 15 évnél idősebb válaszadók körében országosan a Class FM volt a legnépszerűbb reggel 6 óra és 10 óra között; ezt követi az MR1-Kossuth Rádió, az MR2-Petőfi Rádió, a Music FM, és a Juventus Rádió. Ebédidőben a sorrend változik: 12 és 13 óra között országosan a leghallgatottabb az MR1-Kossuth Rádió, kissé lemaradva tőle a Class FM, majd az MR2-Petőfi Rádió, a Music FM, s végül a Dankó Rádió. 17 óra és 19 óra között megint a Class FM a leghallgatottabb, második az MR2-Petőfi Rádió, harmadik az MR1-Kossuth Rádió, negyedik a Music FM, ötödik pedig a Juventus Rádió.

Budapesten is a Class FM, az MR1-Kossuth Rádió, az MR2-Petőfi Rádió, a Music FM és a Juventus Rádió az öt leghallgatottabb csatorna. A budapesti válaszadók többsége reggel 6 óra és 10 óra között a Class FM reggeli műsorát hallgatta. A második helyen az MR1-Kossuth Rádió áll, majd az MR2-Petőfi Rádió, a Music FM, valamint a Juventus Rádió. 12 és 13 óra között az MR1-Kossuth Rádió a leghallgatottabb, majd a Class FM műsora, amelyet a Music FM követ. Az MR2-Petőfi Rádió népszerűsége a negyedik helyre szorul vissza a fővárosban, amelyet a Juventus Rádió követ. A fővárosiak rádióhallgatási szokása 17 óra és 19 óra között eltér az országostól: a legtöbben a Music FM műsorát követik, majd a Class FM programját, utána a Juventus Rádióét. Az MR2-Petőfi Rádió hallgatottsága a negyedik helyre szorult vissza, a sort pedig az MR1-Kossuth Rádió zárja.

Rovatok