Index Vakbarát Hírportál

Bojkottálnák a CNN-t és az NBC-t a republikánusok

2013. augusztus 6., kedd 10:44

Kihúzná a kábelt, vagyis bojkottálná a CNN és az NBC adását a Republikánus Nemzeti Bizottság a 2016-os választások alatt, ha a csatornák leadják a Hillary Clintonról készített dokumentumsorozatukat. A CNN egy játékfilm hosszúságú dokumentumfilmet, az NBC pedig egy minisorozatot tervez.

A CNN filmje 2014-ben debütálna, és a korábbi first lady, a jelenlegi külügyminiszter életét végre reálisan mutatná be – állítja a csatorna a Variety szerint. A republikánusok viszont úgy gondolják, hogy zavaró és kiábrándító az egész akció, és valójában politika hirdetések készülnek, elfogulatlan tartalomnak álcázva.

A republikánusok, pontosabban vezetőjük, Reince Priebus szerint, a két film nyíltan befolyásolná Hillary Clinton népszerűségének alakulását az előválasztási vitákban. "Szörnyű tudni, hogy olyan vezető tévécsatornák, mint a CNN vagy az NBC, akik anyagilag is támogatták a demokratákat és Clintont, feladatuknak érzik, hogy a politikus szövetségesei legyenek" – mondta Priebus, majd levelet írt a csatornáknak. Ebben gyakorlatilag megfenyegette őket, hogy ha leadják a filmeket, elintézi, hogy a 2016-os előválasztási kampány vitái ne kerülhessenek képernyőre a két tévén.

Az iowai republikánusok szerint túl régóta tűrik, és nézik hátradőlve, ahogy a vezető hírcsatornák arra használják a platformjaikat, hogy a demokratákat támogassák. "Ideje, hogy a republikánusok megakadályozzák, hogy a médiavállalatok döntsék el, ki lesz a következő elnök" – mondta a Washington Timesnak A. J. Spiker, a párt helyi vezetője.

Hétfői közleményében a CNN arra kérte a republikánusokat: ne ítéljenek elhamarkodottan, hiszen a projekt még közel sincs készen, hónapok kellenek ahhoz, hogy összeáljon a filmanyag. Mint írták, ha befolyásolni akarnák Clinton részvételi esélyeit a választási vitákban, azzal a szavazóknak okoznának kárt. Az NBC úgy reagált Priebus levelére: az NBC News és az NBC Entertainment, vagyis a hír és a szórakoztatórészleg teljesen különálló, egymástól függetlenül működő egysége a vállalatnak, és utóbbinak nincs is köze a dokumentumfilm-projekthez.

Hillary Clinton, aki korábban New York szenátorakét is tevékenykedett, hivatalosan még nem jelentette be, hogy indul a következő választásokon, de az viszonylag egyértelműen látszik, hogy ebbe az irányba tart.

Rovatok