no

Index Vakbarát Hírportál

A pornókirály nem akarja, hogy kivégezzék támadóját

2013. október 18., péntek 16:36

Larry Flynt, a Hustler nevű erotikus magazin alapítója nem érez elégtételt az őt 35 évvel ezelőtt tolószékbe juttató Joseph Paul Franklin sorozatgyilkos közelgő kivégzése miatt.

A 70 éves pornókirály a Hollywood Reporter című magazinban kifejtette, bár legszívesebben saját kezűleg kínozná meg támadóját, nem támogatja a hatszoros életfogytiglani és egyszeres halálbüntetésre ítélt, 1980 óta börtönbüntetését töltő 63 éves sorozatgyilkos kivégzését. "Minden okom meglenne rá, hogy örüljek Franklin kivégzésének, mégsem teszem" - írta az ellene elkövetett 1978-as merénylet következtében deréktól lefelé lebénult, azóta tolószékkel élő Flynt.

A Joseph Paul keresztneveket a Goebbels náci vezér iránti tiszteletből utólag felvevő Franklin a 70-es évek második felében követett el rasszista indíttatású gyilkosságokat. A Hustler 70-es években megjelent, tabukat döntögető első számai miatt pereskedő, éppen egy georgiai bíróság lépcsőjén álló Flyntet 1978 márciusában lőtte le. Mint később kiderült, a pornókirály a magazinjában megjelent, egy fekete nőt és egy fehér férfit együtt ábrázoló fotósorozat miatt került az ámokfutó célkeresztjébe. A közéletben azóta is aktív Flynt szerint a halálbüntetés nem megfelelő elrettentő erő. A politikusi babérokra is pályázó pornómágnás felidézte, hogy a 18. századi Angliában kivégezték a zsebtolvajokat, mégis a nyilvános kivégzésre összegyűlt tömeget gyakran zsebmetszők fosztották ki. "Franklin számára nagyobb büntetés, ha hátralevő éveit néhány négyzetméteres cellájában kell leélnie" - vélekedett Flynt. 

A 15 éve siralomházban ülő Franklin előbb két, fehér nők társaságában kocogó fekete férfit lőtt le, majd egy vegyes házaspárt, utolsó halálos áldozata pedig egy zsinagóga előtt álló férfi volt. 1980-ban tartóztatták le, halálbüntetését a házaspár meggyilkolása miatt kapta 1997-ben, a Flynt elleni támadás miatt soha nem került bíróság elé. Franklin maga kérte, hogy szabják ki rá az Egyesült Államok 32 államában engedélyezett lehető legszigorúbb büntetést. A férfit november 20-án, Missouriban fogják kivégezni.

Rovatok