Index Vakbarát Hírportál

Lenyomhatja-e Mekk Elek Barbie-t?

2013. december 25., szerda 08:03

Tegye a szívére kezét, és mondja meg, hányszor fordult elő, hogy befogta a kisded szemét egy-egy brutálisabb Magyar Népmesék epizód alatt, vagy kapcsolt el ijedten, amikor elindult az Én kicsi pónim zenéje. Milyen mesét szeretnek a szülők, és mit néznek a gyerekek? Indul a nagy szavazás.

Szerencsére túl vagyunk a Bogyó és Babóca korszakon, de ezen a gügyögős vonalon rettenetesen nehéz volt átesni, most végre TÖRÖLTEM a tárból!

– írta egyik kollégánk, amikor arról kérdeztem, hogy náluk milyen mesét néz vagy nézhet a gyerek.

Ezt nézik a gyerekeink

Minimax:

1. Barbie – Hüvelyk Panna

2. Varázslatos fogtündérek

3. Fikszik

m2:

1. Vipo, a repülő kutya kalandja

2. Miss BG

3. Rejtélyek Tesz-vesz városban

Disney Channel:

1. Violetta

2. Jessie

3. Austin & Ally

Cartoon Network:

1. Boci és Pipi

2. Kalandra fel

3. Gumball csodálatos világa

Az m2 mesecsatornává alakítása óta egyre többször hallani, hogy megnőtt a családon belüli viszályok száma, míg a szülők szeretnék, hogy saját gyerekkoruk kedvencei uralják a képernyőt, a gyerekek egy része sírva fakad a Mekk Eleken, és követeli, hogy azonnal kapcsoljanak vissza a Franklin és barátaira.

Az 50. heti nézettségi adatok szerint a harc nagyjából eldőlt, a 4-14 éves korosztály kedvence a Minimaxon futó Barbie – Hüvelyk Panna című rajzfilm volt, amit a gyerekek 24 százaléka nézett, ezt a Disney csatorna Violetta című sorozata (23,21 százalékos közönségarány), majd az m2-n futó Vipo, a repülő kutya kalandjai (19,68) követték. A Top10-es listákon viszont egyetlen régi klasszikus sincs.

De ez ne keserítsen el senkit, mert az m2 is szép számokat tud produkálni, volt, hogy a Pom Pom meséi 32,9 százalékos közönségarányyt ért el, de a közmédia gyerekcsatornájának sikerszériái közé tartozik A nagy ho-ho-horgász, a Dörmögék kalandjai, a Frakk és a Sebaj Tóbiás is, aminek egy-egy részét a tévé előtt ülő gyerekek 27-30 százaléka követte az elmúlt hónapokban.

- A mesecsatorna több hónapja az m2, ez uralja az esti műsorsávot, nagyon ritkán kapcsolunk máshova. Mostanában a Kockásfülű nyúl a legnagyobb sztár, mérsékelt lelkesedéssel megnézi a Magyar Népmeséket, de szerintem nem érti, nem kérdez róluk semmit, a régi bábfilmek (Mazsola, Mekk Elek) hidegen hagyják.

- Viszont a Magyar Népmesék is bejön neki, azt nem tudom, honnan ismeri, talán a nagyszülőknél látta vagy az oviban. Onnan tudom, hogy azt is szereti, hogy amikor fütyülöm a zenéjét, ő is megpróbálja.

Persze jó esetben a régi és új kedvencek egyaránt szerepelnek a gyerekek listáján, az én 7 éves fiam elsőszámú kedvence ugyan a Scooby Doo, de rögvest utána jön a Vuk, és a Mirr Murr, bár erős a gyanúm, hogy csak azért, mert a kiskorú szerelmes lett Halász Juditba. Az ötös listát A klónok háborúja és a Magyar Népmesék zárja.

Egy kollégánk 4 és 7 éves gyerekei pedig ezeket nézik a legtöbbször: Jamie és a csodalámpa, Süsü összes, Jeronimo Stilton, Frakk, Éliás (norvég kikötői mese) és Postás Pat (és nem a Patrick a postás, mert annak más és szar a főcímzenéje).

Melyik csatornán néznek mesét a gyerekei?

  • 1621
    M2
  • 734
    Minimax
  • 287
    Disney
  • 283
    Cartoon Network
  • 260
    Nickelodeon
  • 143
    Jim Jam

Ugyan a Nielsen Közönségmérés szerint riasztóan megnőtt a 4-17 évesek tévézéssel töltött ideje (tavaly ősszel még naponta átlagosan 183, idén ugyanekkor már 202 percet ültek a készülék előtt), és a gyerekcsatornák átlagos nézettsége is emelkedett (5,6-ról 6 százalékra), ez a kutatás valójában a társadalomnak csak egy kis hányadát fedi le.

Hiszen ma már mesét is számtalan platformon nézhetünk, például asztali gépen, laptopon, netbookon, tableten vagy okos telefonon. Az Indexes kollégák többségének bevallása szerint náluk sem a televízió a fő meseforrás:

- Az enyémek tévét sem nagyon néznek, nem is tudják egyedül bekapcsolni, még a nagy sem, nem is igénylik. Egyáltalán nincs tiltva, de ha felajánlom, hogy inkább olvasok, szó nélkül beleegyeznek.

- A netbookon nézünk mesét, ami megkönnyíti az életünket, egyrészt, mert azt nézünk rajta, amit mi jónak látunk – Tutitu, Lolka és Bolka, Pingu, Bogyó és babóca, vagy egyszerűen csak vonatokról kisfilmek, állatok a világban –, másrészt akkor, amikor akarjuk.

- Tableten, okostelefonon imád mesét nézni a Youtube-ról, mert nincs a Nickelodeon, a Cartoon Network meg a többi adó programszerkesztőihez kötve, akkor indítja el a Kisvakondot, a Matuka meséit meg a Tom&Jerryt, amikor csak akarja. A Karácsonyi lidércnyomásos videókat már annyiszor megnézte, hogy kívülről tudja az angol dalokat.

De hogy valójában mennyien is vannak azok, akik más platformon szolgálják ki gyermekeik igényeit, nem tudni, így arra kérjük, szavazzon!

Önök min néznek mesét?

  • 1513
    Tévében
  • 1231
    Gépen
  • 385
    DVD-n

Hogy a szülőknek mi lehet a kedvencük, arra csak abból következtethetünk, hogy milyen meséket vásároltak meg DVD-n. Az MTVA adatai szerint a legtöbbet a Mazsola és Tádéból és a Frakk sorozatból adtak el, ezeket a Kukori és Kotkoda, a Vackor, a Dörmögéék kalandjai és a Futrinka utca követte. De mivel számtalan régi klasszikus, így például a Magyar Népmesék és a Kérem a következőt! sem jelent meg DVD-n, ne bízzuk a véletlenre, szavazzunk erről is!

Önnek mi a kedvenc klasszikus meséje?

  • 1599
    Magyar Népmesék
  • 545
    Kérem a következőt
  • 524
    Vízipók-csodapók
  • 477
    Frakk
  • 326
    Mekk Elek
  • 309
    A nagy ho-ho-horgász
  • 184
    Mazsola és Tádé
  • 161
    Mikrobi
  • 127
    Kukori és Kotkoda
  • 95
    Futrinka utca
  • 42
    Mikrobi

De hogy azok a szülők se maradjanak nyomógomb nélkül, akik egyáltalán nem szeretik, ha a gyerekük tévé/kütyü előtt bambul, viszont fejből tolják az esti betevőt, mint például ez a kollégánk:

Ritkán tévéznek, inkább DVD és Youtube megy. Kb. minden második este, de azt jobban szeretik, ha én olvasok, a kislányom meg azt, ha "fejből olvasok".

Szóval nekik jöjjön egy kis Vekerdy Tamás-féle hangolás: a televízió mindenképpen agresszívabbá teszi a gyerekeket. A szakember szerint ennek az az oka, hogy "a tévézés testileg is lebénítja a gyereket, mert a gyermekek a mozgással képesek feldolgozni az őket érő élményeket. A televízió ráadásul leállítja a gyerekek nagyszerű képalkotó fantáziáját, amivel mesehallgatás közben, játék közben feldolgozza élményeit, újra és újra tagolja tagolatlan benyomásait a világról és a saját belső világáról".

A pszichológus állítja: a televízió akkor nem árt, ha a kiválasztott műsort - korlátozott időben - a szülővel együtt nézi a gyerek. "A szülő szerepe nagyon fontos, ami azért is érdekes, mert a tévézés egyik legfontosabb oka az, hogy a szülőnek nincs elég ideje".

Vekerdy Tamás egy vizsgálatra utalva azt állítja: a rajzfilm emeli leginkább a gyerekek agressziós szintjét. Elsősorban azért, mert a dramaturgiája elszakad a valóságtól. "Rohan a macska, ráugrik az egérre, az egér ellapul, a következő percben az egér felugrik és szalad tovább. Ez egy utánozhatatlan jelenet. Amit a gyerek jól tud utánozni, ott van sansz, hogy kijátssza, amit nem, ott egyszerűen felduzzad az agresszió" - mondta a pszichológus. Jó hír viszont, hogy Vekerdy szerint, ha egy gyerek tinédzserkoráig nem lesz tévéfüggő, akkor ez később sem alakul ki.

És most pedig lehet gombot nyomni:

Mi otthon

  • 2814
    Is-is
  • 294
    Mi nézünk, de nem olvasunk
  • 141
    Nem nézünk, csak olvasunk mesét

Szavazataikat köszönjük, amennyiben valamilyen szempontot nem vettünk volna figyelembe, vagy Önöknél teljesen más szokások uralkodnak, úgy kérjük, írjanak levelet a tema@index.hu címre.

Itt a vége, fuss el véle! Aki nem hiszi, járjon a végére! (Vagy egy hét múlva olvassa el a szavazatokat és olvasói véleményeket összegző folytatást.)

Rovatok