Index Vakbarát Hírportál

Simicskáé a Class FM is

2014. január 10., péntek 09:49

A Class FM-et működtető Adventio Zrt legnagyobb részvényese Simicska Lajos. Most már hivatalosan is van rádiója.

A Népszabadság online kiadása az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisára hivatkozva írja, hogy tavaly nyáron az Advenio tulajdonosi viszonyai átalakultak, és az addig 50 százalékos szavazati joggal bíró Nyerges Zsoltnak csak 3 szavazata marad, míg Simicska Lajos kezébe 24 szavazat került. Ezzel ő a cég fő részvényese. A többiek: Lánchíd Kereskedőház (13 szavazat), és PRO-AURUM Vagyonkezelő Zrt (10 szavazat). Ami az egészben a legszebb, írja a Nol.hu, hogy a Lánchíd Kereskedőház Kft. Nyerges Zsolt és a Lánchíd Rádió Kft. tulajdonában van, a PRO-AURUM Vagyonkezelő Zrt. pedig részben szintén Simicska Lajosé.

Az Advenio annak az Infocenter.hu nevű médiacsoportnak egy eleme, ami a Heti Válasz nevű hetilap kiadása mellett a Lánchíd Rádiót is működteti, és 96 százalékban Nyerges Zsolt tulajdonában van. Simicska és Nyerges üzleti kapcsolatai más téren is összefonódnak, Simicska az állami tendereken folyamatosan győztes Közgép tulajdonosa, hű társa pedig cégvezetőként áll mellette.

A céginformációs adatokból kitűnik, hogy az Advenio jó biznisz, hiszen 2012-ben az adózott eredménye több mint 910 millió forint volt, nettó árbevétele pedig 2,6 milliárd forint. Nem véletlen, az állami cégek közül például a Szerencsejáték Zrt. előszeretettel hirdetett náluk. 2011-ben, amikor a Class FM-nek még volt valós konkurenciája, a Szerencsejáték Zrt. bruttó 580 milliót költött el a Class FM-nél, az ellenfél Neo FM-nél viszont csak nyolcmilliót. Ami a 2013-as adatokat illeti, a Nol.hu megtudta, hogy nettó 377 millió forintot költöttek el a Class FM-en, ahol tavaly január óta a lottószámokat is közlik – a Kossuth rádió helyett. Ezt speciel a fiatalabb hallgatókkal indokolták.

Rovatok