Index Vakbarát Hírportál

Freedom House: Magyarország szabad

2014. január 24., péntek 19:26

Nem változott Magyarország demokrácia besorolása tavalyhoz képest a Freedom House (FH) értékelése szerint. A nemzetközi civil szervezet jelentése szerint Magyarország továbbra is a szabad országok közé tartozik, írja az MTI.

A Szabadság a világon 2014 címmel közzétett jelentésben Magyarország a politikai jogok kategóriájában a legjobb, 1-es osztályzatot kapta, és a polgári szabadságjogok kategóriában is megőrizte korábbi 2-es megítélését. Ebben a kategóriában a szervezet tavalyelőtt rontotta egy számmal a magyar besorolást. Az FH értékelési rendszerében az országok az 1-estől a 2,5-es átlagig számítanak szabadnak.

Az idei jelentés nem írt részletes kommentárt a magyarországi helyzetről, csak arra tértek ki, hogy Közép-Európában látványosabban van jelen az idegengyűlölet. Itt a görög Arany Hajnal, a bolgár Ataka pártok és a Szlovák Nemzeti Párt mellett a Freedom House a Jobbikot is megemlítette.

A zsidók és romák elleni támadásokra összpontosít,  bár az elmúlt években veszített népszerűségéből, még mindig 11 százaléknyi képviselői hellyel rendelkezik a parlamentben.

− fogalmaz a jelentés. A FH azokat az országok sorolja a „szabad“ kategóriába, ahol a politikai verseny nyílt, a polgári szabadságjogok tiszteletben tartják, jelentős a civil társadalom aktivitása, és független a média.

A vizsgált 195 országból a szervezet 88-at értékelt teljesen szabadnak, míg 59-et részlegesen szabadnak, 48-at pedig nem szabadnak. Az európai térségből a Freedom House Oroszországot és Ukrajnát emelte ki, ahol komoly visszalépést tapasztaltak. Moszkvával kapcsolatban kifogásolták, hogy szomszédjait az európai uniós közeledéstől is próbálja eltántorítani. A tüntetőkkel és ellenzékiekkel szembeni kemény fellépést is bírálta a FH jelentése mindkét országban.

Az FH értékelése szerint Törökországban is romlott a demokrácia helyzete, az újságírók bebörtönzése miatt. A jelentés szerint ebből a szempontjából Ankara világelső.

Az idei jelentés megállapította, hogy világösszesítésben immár nyolcadik éve romlik a szabadságjogok helyzete. Az idei értékelésben 54 ország rontott értékelésén valamelyik kategóriában, míg javulás csak 40 országnál mutatkozott.

Pozitív példaként a Freedom House Tunéziát emelte ki, áttörésnek értékelték az ott elért megállapodást egy semleges ügyvezető kormány megalakításáról és az új választásokról. A szervezet szerint továbbra is Tunéziától remélhető, hogy a legstabilabb demokráciává fejlődik az arab világban.

Rovatok