Index Vakbarát Hírportál

Letiltották az antiszemita humorista videóit

2014. február 13., csütörtök 09:45

Kötelezte egy francia bíróság szerdán az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát, hogy vegyen le az internetről két olyan felvételt, amelyben emberiesség elleni bűncselekményeket vitat. A párizsi legfelsőbb bíróság a Franciaországi zsidó diákok uniójának (UEJF) kérelmére megállapította, hogy a humorista a 2014 a quenelle (fordított náci karlendítés) éve lesz című videójának két részletében emberiesség elleni bűncselekményeket vitat, ezért elrendelte a felvételek visszavonását. Az UEJF a YouTube-ot, ahova a felvételek felkerültek, "hanyagsággal és passzivitással" vádolta meg.

Az ominózus felvételek a humoristának a francia hatóságok által több városban betiltott A fal című előadásának részletei, és 2013. december 31-én kerültek fel a YouTube-ra, azóta összesen 3 millióan töltötték le.

A YouTube szóvivője korábban azt közölte, hogy a portál addig "semmilyen tartalmat nem töröl, amíg az nem sérti a YouTube közösség szabályait és nem ütközik törvénysértésbe, például abban az esetben, ha a tartalom kapcsán bírósági döntés született". A YouTube moderátora ugyanakkor "potenciálisan sértőnek és felháborítónak" jelölte meg a videót és ezt jelezte is a felhasználóknak.

A vitatott felvételen Dieudonné a leghíresebb francia nácivadászt, Arno Klarsfeldet szólítja meg: "Én a gázkamrákról nem tudok semmit, de ha tényleg tudni akarod az igazat, szervezek neked egy találkozót Robert-rel". A humorista a holokauszttagadásért többszörösen elítélt Robert Faurissonra utal, aki több műsorának is vendége volt már.

Hatszor elítélték, egyszer felmentették

Egy hasonló esetben múlt pénteken felmentette a párizsi büntetőbíróság a humoristát. Akkor a bíróság azzal indokolta a döntését, hogy nem bizonyítható, hogy a felvételt maga a humorista tette közzé 2010-ben a videómegosztó portálokon. A videóban Dieudonné "a zsidó lobbi befolyásáról" beszélt és Youssouf Fofana, a 27 tagú "barbárok bandája" nevű bűnszövetkezet vezetőjének kiszabadítására buzdított, aki 2006-ban elrabolta Ilan Halimi, marokkói zsidó fiatalembert. A megkínzott és haldokló férfira három héttel később Párizs egyik külvárosi utcáján találták rá meztelenül, néhány nappal azután, hogy az egyre kisebb összeget követelő emberrablókkal megszakadtak a tárgyalások. Az óriási felháborodást kiváltó bűncselekmény tetteseit három évvel később ítélték el, a "barbárok bandájának" vezetője életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

A YouTube januárban viszont levette Dieudonné egy másik felvételét, amelyben Annie Cordy énekesnő Chaud cacao (Meleg kakaó) című dalát Shoah nanas (Soá csajok) szöveggel énekelte. A bíróság ezért 8 ezer eurós (2,5 millió forintos) pénzbüntetésre ítélte a humoristát.

Dieudonné M'bala M'bala elsősorban az úgynevezett "fordított náci üdvözlésről" - vagyis nem felfelé, hanem lefelé tartott, kinyújtott karral végrehajtott tisztelgő mozdulatról - vált ismertté. A 46 éves humorista ellen már hat elítélő bírósági végzés született antiszemita gyűlöletbeszéd címén, de az összesen 65 ezer eurónyi (20 millió forintnyi) pénzbüntetésből még semmit nem fizetett be, írja az MTI.

Rovatok