Index Vakbarát Hírportál

Újra sugároz a görög televízió

2014. május 5., hétfő 08:39

Megkezdte adását vasárnap az új görög közszolgálati televízió, amelynek elődjét nagy felháborodást kiváltó módon számolta fel tavaly az athéni kormány, gazdaságossági okokra hivatkozva.

A NERIT (Új Görög Rádió és Televízió) helyi idő szerint este hat órakor sugározta első műsorát, egy híradót. "Ez itt a NERIT első híradója" - jelentette be a bemondónő, a megszüntetett ERT televízió egyik volt munkatársa.

A NERIT indulásának pontos időpontját csak szombaton hozták nyilvánosságra. Az ANA görög hírügynökség közlése szerint a csatorna programja a következő napokban 16 új műsorral bővül, azokon kívül, amelyek a májusi európai parlamenti választásokkal, illetve a görög önkormányzati választásokkal foglalkoznak majd.

A régi közszolgálati tévét, az ERT-t tavaly júniusban egyik napról a másikra zárta be a kormány, és elbocsátotta 2600 dolgozóját. Az elbocsájtott újságírók azonban megszállták a televízió épületét és egészen novemberig tüntettek, akkor oszlatta fel a tüntetőket a rendőrség. 

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által elvárt megszorításokkal és a tévé állítólagos pazarló gazdálkodásával indokolt, hirtelen hozott döntés nagy felháborodást keltett Görögországban és külföldön is, és az egyik kormánypárt emiatt távozott az akkori kormánykoalícióból. Az ERT bezárása után az átmenetinek szánt DT (Közszolgálati Televízió) csatorna látta el a közszolgálati műsorszolgáltatás feladatát.

Rovatok