Index Vakbarát Hírportál

Minden pénzt megérnek az olimpiai közvetítések

2014. május 8., csütörtök 15:07

7,65 milliárd dollárért, azaz 1 606 500 000 000 forintért vette meg az NBC amerikai tévétársaság a nyári- ás téli olimpiai játékok tévéközvetítésének amerikai jogait - egészen 2032-ig.

Az irdatlan összeget az NBC hat olimpiáért fizette ki, és a 7,65 milliárd melé még 100 milliós "aláírási pénzt" is fizetniük kellett, amit a NOB 2015 és 2020 között az olimpia eszméjének népszerűsítésére fog hasznéni - bármi is legyen az majd 2020-ban. Az NBC a londoni nyári és szocsi téli olimpiához hasonlóan nemcsak a tévés-, hanem az online- és mobil-közvetítések jogait is megkapja a csomagban.

A cég nem sokat gondolkodott a NOB ajánlatán, ami ezek szerint csak innen Magyarországról tűnik iyen nagy összegnek, mivel az olimpiai években a sportműsorok annyira felhúzzák a nézettségüket a kereskedelmi célcsoportban, hogy megéri kifizetni értük minden pénzt. A szocsi olimpián az NBC Universal már komolyabb összeget keresett is (álatában ezek a közvetítések nagyon ráfizetésesek), köszönhetően a több platformon árult reklámfelületeknek. 

A NOB a közvetítési jogok értékesítéséből befolyt összegek mintegy 90 százalékát visszaosztja a nemzeti olimpiai bizottságoknak, a nemzetközi sportszervezeteknek és az olimpiák szervezőbizottságainak. Érthető örömmel fogadták, hogy az NBC-üzletnek köszönhetően egy ideig nem lesz gondjuk a szervezet fenntartására sem.

Rovatok