Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon forgatják a Játék határok nélkült

2014. május 9., péntek 19:53

Igazak a pletykák, és tényleg újból visszatér a képernyőre a kilencvenes évek kultikus vetélkedője, a műanyag jelmezben seggre esést izgalmas műsorrá emelő Játék határok nélkül. A műsort készítő cég már megállapodott az MTVA-val; sőt, már nagyban építik is a műsor díszleteit. A show-t 1998-it szervezte az EBU, az Európai Műsorsugárzók Uniója, amely többek közt az Eurovíziót is szervezi. Amikor a Játék határok nélkül befejeződött, a formátum jogait a francia Mistral Production vette meg, és azóta tíz évadot forgattak le a játékból, amit ma már The Biggest Game Show of the World, azaz a Világ leghatalmasabb televíziós vetélkedője néven fut.

Az új évadban nemcsak magyar játékosok lesznek, de nálunk is forgatják a műsort. A szereplők válogatása és a forgatás előkészítése már nagyban zajlik, Magyarországon kívül Oroszország, Indonézia, Franciaország, Egyiptom és egy, dél-amerikai országait képviselő csapat játszik majd.

Játék Határok Nélkül 1996 1. forduló

A Mistral magyar partnere, a NuMuvee Hungary Kft. állítólag „több kereskedelmi csatornát is megkeresett az elmúlt évek során, de mivel a játék történelméből fakadóan is az MTVA tűnt a legjobb partnernek”, végül a köztévével állapodtak meg.

„A műsort minden országban 20 százalékos, de van, ahol 30 százalék feletti nézettségaránnyal közvetítik évek óta – nemzetközi jellegénél fogva – különösen nagy médiaértékkel bír, és hozzájárul Magyarország imázsának építéséhez. A projekt önmagában is nagy jelentőséggel bír a magyar gazdaság életében. A díszlet grandiózus, a használt technikai eszközpark olyan hatalmas, hogy kihívás volt magyar partnereket találni a megvalósításhoz. A produkció miatt hazánkba érkező forgatócsoportok, csapatok által itt megvásárolt termékek és szolgáltatások becsült értéke másfél milliárd forint, beleértve ötezer vendégéjszakát és tízezer étkezést” – áll a produkciós cég által kiadott sajtóközleményben.

A Játék határok nélkül (Jeux sans frontières) az angol It's A Knockout nevű műsorból nőtte ki magát, állítólag maga De Gaulle szeretett bele a vetélkedőbe, és találta ki, hogy ezzel népszerűsítsék az akkor formálódó közös Európát. A műsort 1965-től sugározzák, az első évadban a házigazda Franciaország mellett Olaszország, Németország és Belgium vett csak részt, és akkor a műsort még  Nemzetek közti játéknak hívták.

Magyarország először csak 1993-ban vett részt a műsorban, hét évadból háromszor viszont nyertünk. A műsorban tűnt fel műsorvezetőként Gundel Takács Gábor és Geszler Dorottya; sőt, 1997-ben itt lett országosan ismert Borbás Marcsi is.

Rovatok