Index Vakbarát Hírportál

Durva nyomásgyakorlás egy romagyilkosságokról szóló film bemutatása

2014. május 28., szerda 17:04

Molnár Péter 2014. május 23-án nyílt levélben hívta fel Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott Vezérigazgatója figyelmét, hogy úgy érzi, a köztévének törvényi kötelezettsége mielőbb, főműsoridőben bemutatni Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című, a roma magyarok elleni bűncselekmény-sorozat elkövetőinek tárgyalásáról készült dokumentumfilmjét. Szabó László Zsolt azonban úgy tűnik megsértődött a levélen, legalábbis elég paprikás hangvételű válaszlevelet küldött Molnár Péternek, miszerint „a szerkesztői szabadság durva megsértésének” és „megengedhetetlen nyomásgyakorlásnak” tartja a javaslatot, szót sem ejtve arról, hogy a köztévé végül be kívánja-e mutatni a filmet.

Hajdú Eszter végigülte a romagyilkosságok tárgyalássorozatának 167 napját, és Ítélet Magyarországon címmel megrázó, külföldön már számos fesztiváldíjat nyert filmet készített róla. Hajdú Eszter filmjéről mi is azt gondoljuk, hogy "mindenkinek látnia kellene, mert így, ebben élünk ma Magyarországon." Kritikánk itt. 

Az MTVA egyébként Fliegauf Bence Berlinben, 2012-ben díjazott, Csak a szél című filmjét sem mutatta még be. A Kálomista Gábor producerkedésével készült Szíven szúrt ország című filmet azonban már bemutatták. (Kritikánk itt.)

Lentebb olvasható a teljes levelezés, bővebben az esetről itt.

Rovatok