Index Vakbarát Hírportál

Egyesülhet a Sanoma egy része az Origóval

2014. július 2., szerda 16:03

A Kreatív Online információi szerint közös céget hozna létre a Magyar Telekom és a Sanoma új tulajdonosa, a Centrál Csoport. Értesülésük szerint ez a cég lenne a jövőben a volt sanomás online portfólió és az Origo Zrt. tulajdonában lévő médiamárkák gazdája. A terv egy nyereséges online vállalat létrehozása, az Origo Zrt. szolgáltatásai között ugyanis számos olyan terület van, amit a Sanoma online szolgáltatásaival jól lehet társítani. 

A két médiacég összeolvadása a Kreatív szerint legalább másfél-két év, a hosszútávú cél pedig minden bizonnyal az eladás. A két online portfólió szereplői a Hír24, a Startlap, az Origo, a Life.hu és a Nők Lapja Café. Úgy tudják, a Profession.hu nem lesz benne a csomagban, azt ugyanis a Centrál Csoport még a nyáron értékesíteni akarja.

A Magyar Telekom már 2013-ban is meg akarta venni a Sanomát, de aztán úgy döntöttek, inkább az Origót próbálják meg értékesíteni. A Telekom régóta szeretett volna kezdeni valamit az Origóval, ami veszteséget termelt, és mint arra a volt főszerkesztő, Sáling Gergő menesztése utal, hírmédiumként kellemetlen lehetett a kormánnyal az utóbbi időben jó viszonyt ápoló cégnek. Nem volt azonban egyértelmű elhatározás, hogy az Origót be kell darálni, és kiszolgáló médiummá kell átalakítani, erre utal az is, hogy voltak érdeklődők az Origó megvásárlására.

A Kreatív szerint a két cég közös vállalkozása valószínűleg hasznos, anyagilag jól teljesítő csomag lenne. Egyelőre egyik cég sem reagált a fúzióról szóló értesülésekre, a Kreatív cikkére azonban válaszoltak:

"A Centrál Csoport célja a Sanoma Budapest felvásárlásával egyértelmű: a mostaninál rugalmasabb, a meglévő szinergiákat jobban kihasználó médiavállalkozássá váljon a vállalat. Sor kerül a portfolió átvilágítására, a célunk az, hogy minden jövedelmező vagy jövedelmezővé tehető elemet megtartsunk, és még hatékonyabban működtessük. Így elképzelhető az is, hogy külső partnerekkel, más médiavállalkozásokkal működjünk együtt a jövőben, de erre vonatkozóan még érdemi döntések nem születtek. Bármilyen együttműködés is lesz másokkal a jövőben, brandek és oldalak egyáltalán nem fognak eltűnni".

Rovatok