Index Vakbarát Hírportál

Létrejöhet a legnagyobb hazai médiavállalkozás

2014. július 23., szerda 11:27

Most már minden jogi akadály elhárult, hogy egyesülhessen az Axel Springer és a Ringier, ezzel létrehozva Magyarország egyik legnagyobb médiacégét, írja a Kreatív. Az NMHH után a Gazdasági Versenyhivatal is rábólintott a két vállalkozás egyesülésére, tegnap már a megfelelő engedélyeket is megküldték, már csak az Axel Springeren múlik, hogy mennyi idő alatt zajlik le az átvétel.

A két cég fúziójáról már évek óta mennek a hírek, a GVH fúziós eljárása az Axel Springer és a Ringier elkülönült portfóliójának a Lumen Zrt.-hez való kerülését érintette. A Lument tavaly december elején jegyezték be Magyarországon és a QDW Beteiligungen a tulajdonában, amiben pedig 100%-os tulajdonrésze van a Vienna Capital Partnersnek.

Az NMHH alá tartozó Médiatanács azt vizsgálta, hogy a fúzió ne kerüljön egyik médiacég olyan erőfölénybe, ami a piacon a tartalomkínálat szűküléséhez vezetne, de a vizsgálat megállapította, hogy az összevonás képes lesz biztosítani a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. Végül a GVH-nak kellett meghoznia a végső döntést, ami jogilag is engedélyezi a két cég eggyé válását.

Az új tulajdonos Vienna Capital Partnershöz kerül az Axel Springertől a

A Ringiertől pedig a

Az összevonás után a céget Ringier Axel Springer Media AG-nek hívják, vezérigazgatója Bayer József, operatív ügyvezető pedig Király Mária. Az új céghez kerül többek között még a Blikk-csoport, a Glamour, a Geo, az Auto Bild, a Kiskegyed és a Tvr-hét is, illetve a cégnek saját nyomdája is lesz. A Vienna Capital Partners ügyvezető igazgatója az a Mihók Attila lesz, aki ugyanezt a szerepet a Ringiernél töltötte be.

Rovatok