Index Vakbarát Hírportál

Elsőként Kanadában borulhat a kábeltévés bili

2014. augusztus 23., szombat 09:54

A kanadai médiahatóság gondolt egyet, és miután hónapokon át hallgatták az érveket és (leginkább) az ellenérveket az ún. a la carte televíziózás mellett és ellen, úgy döntöttek, hogy Kanada egy olyan ország, ahol az előfizetőnek igenis joga van megválasztani, milyen tévécsatornákért fizet, azaz összeválogathatja a saját, akár "Jóska kedvencei" névre elkeresztelt csomagját.  A javaslat, mert a testületnek csak erre, a javaslattételre van lehetősége, törvényt, rendelkezést nem hozhat, első körben azt az áldatlan, és a magyar nézők által is jól ismert állapotot szüntetné meg, amiben hiába akarnánk mi csak az HBO-t nézni, meg kell hozzá venni egy családi csomagot is. 

A Canadian Radio-television and Telecommunications Commission nevű szervezet azt kéri a kábel- és műholdas-szolgáltatóktól, hogy legyen egy olyan minimálcsomagjuk, amiben csak helyi adók kínálata szerepel - és ehhez lehessen összeválogatni azokat az adókat, amik a delikvenst érdeklik. Mondunk egy példát: lenne egy olyan csomag a T-nél, amiben az m1, az RTL és a TV2 szerepelne, mondjuk havi 300 forintért, és ha ehhez akar az ember egy Viasatot, AXN-t vagy Discoveryt, akkor a T megmondja neki, hogy Jóska, ez így neked 1346 forintodba kerül, maradhat? A kanadai fizetések magasabbak, így a CRTC ott havi 20-30 dollárt javasol (4300-6500 HUF), de ez legyen az ottawaiak baja. 

A CRTC vezetősége iszonyú büszke az újításra, hiszen ez alapjaiban változtatja meg a televíziózást. Az előfizetők a kábelcsomagon megspórolt havidíból minden bizonnyal gyorsabb netet vesznek majd maguknak, és ha valamit nézni akarnak a tévében, akkor inkább a Netflixhez, Huluhoz, Amazonhoz vagy az online ingyen elérhető csatornákhoz fordulnak majd.

A kanadai fogyasztóvédelmi egyesület azonban erre a javaslatra is csak rosszallóan csóválta kollektív fejét, mondván a közértben sem úgy veszünk kétliteres Dr. Pepper Lightot, hogy előtte a kosárba kötelező jelleggel bepakoltatnak velünk egy vekni barna kenyeret meg egy doboz zsírszegény joghurtot. 

A tévénézőnek biztosítani kell a jogot, hogy azt az adót rendelhesse meg magának, amelyiket csak akarja.

- mondta Bruce Carn, a fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil kezdeményezés egyik alakja, akit azzal is sikerült felidegesíteni, hogy CRTC engedélyezné a tévéadóknak, hogy a földfelszíni sugárzást lekapcsolhassák, így antennával nemigen lehetne semmit fogni a hatalmas országban - miközben a tévés háztartások nyolc százalékában olyanok élnek, akik egy fillért nem fizetnek az adásért, de simán nézik azokat. Az intézkedések december 15-én lépnek életbe, ha minden jól megy.

Rovatok