Index Vakbarát Hírportál

Először mutatják be a Simpson családot Kínában

2014. szeptember 9., kedd 10:58

A döntés azért meglepő, mert az országban nemrég radikálisan csökkentették a videomegosztó portálokon bemutatható külföldi műsorok arányát.

A Simpsons a leghosszabb ideje műsoron levő amerikai sorozat, az Egyesült Államokban idén már 26. évada kezdődik el, de ezek közül eddig (hivatalosan) egyet sem láthattak a kínai nézők. Mostantól ez is megváltozik: a gyártó Fox, kínai partnerének a Sohu videomegosztó portált választotta, és ha minden igaz, a sorozat korábbi évadai ingyen elérhetők lesznek a Sohu honlapján.

A szeptember végétől Amerikában képernyőre kerülő évad epizódjait már a bemutató napján, eredeti nyelven, kínai felirattal mutatják majd be. A Sohu vezérigazgatója szerint a vállalat csak akkor állhat helyt a versenytársakkal szemben, ha prémium tartalmat szolgáltat.

A megegyezés jelentőségét kiemeli, hogy az állami rádió-, film és televízió főhatóság (SARFT) a múlt hét végi híradások szerint a videomegosztó portálokon a külföldi tartalmak visszaszorítását szorgalmazza. A SARFT a nem kínai készítésű televíziós műsorok arányát ezeken az oldalakon legfeljebb 30 százalékra csökkentené, miközben a statisztikák szerint a legkedveltebb videós honlapokon, így például a youku.com vagy a sohu.com portálon a műsorok több mint fele külföldi. A főhatóság korábban több rendkívül népszerű sorozat és film sugárzásának engedélyét is visszavonta.

Rovatok