Index Vakbarát Hírportál

A TV2-t érzékenyen érintené, ha jövőre nem szedhetne pénzt a műsoráért

2014. szeptember 15., hétfő 15:05

A kormány egy pénteki bejelentés alapján nem engedélyezné a két kereskedelmi tévének, hogy adásukért 2015-től pénzt kérjenek. Ezt a TV2 és az RTL Klub már évek óta tervezte, és a digitális átállás teljes lezárása utánra időzítette volna bevezetését. A TV2 ma borult ki egy kicsit.

A kormány célja, hogy megóvja a lakosságot a kereskedelmi tévék előfizetői díjának emelkedésétől, ezért a médiatörvény módosítására tesz javaslatot. A módosítás elfogadása azt jelenti, hogy a tévécsatornák a médiaszolgáltatásáért programdíjat, műsordíjat nem kérhetnek, ezáltal januártól sem az előfizetési díjak, sem a lakosság terhei nem fognak emelkedni.

A TV2 ma egy közleményben fejtette ki álláspontját a médiatörvényben fent idézett módon tervezett változtatásról, ami megtiltaná a két nagy kereskedelmi tévének, hogy műsorukért díjat kérjenek a kábelszolgáltatóktól. A közleményben a TV2 azt állítja, hogy 

A törvénytervezet előzetes egyeztetés, a piaci szereplők megkérdezése nélkül került a parlament elé.

Ez egyébként így igaz, a kormány jó szokásának megfelelően (lásd még: szerzői jogdíjak beszedése, reklámadóról szóló törvény) a piaci szereplők vagy a szakma megkérdezése nélkül javasol, mert miért is ne, ugye. A TV2 2015-ös üzleti tervében azonban szerepelt ez a bevétel, így ennek kiesése érzékenyen érintené a vállalatot. A sajtóközleményben a TV2 megpendíti, hogy amennyiben ez a változtatás átmegy a törvényhozáson, a megkezdett műszaki fejlesztéseket - melyekkel a megváltozott nézői igényekhez igazítják a műsorstruktúrát - akár le is állíthatják.

A sajtóközlemény arra is kitér, hogy a fent idézett kormányszóvivői megszólalással ellentétben nem eszik olyan forrón a kását, hiszen 

A törvényjavaslat ugyanakkor egyértelműen utal rá, hogy egy jövőbeli szabályozás lehetővé teszi a TV2 számára, hogy terjesztési díjat kérjen. Támogatjuk és sürgetjük, hogy a szabályozás előkészítése érdekében mielőbbi egyeztetés induljon az iparág szereplőivel. A TV2 eddig is azt képviselte és ezen túl is azon az állásponton lesz, hogy a terjesztői díjat ne a nézőkkel fizettessék meg.

Ez egy pontig érdekes egyébként, addig, hogy vajon a jövőben ("majd", "egyszer") beszedhető terjesztési díjak mértékét ki fogja meghatározni. Mert ha azt is a kormány szeretné eldönteni, akkor milyen alapon csak ennek a két tévének határozza meg, mennyit kérhet, és miért nem mondjuk a Hír TV-nek vagy a Discoverynek? Meg mindenki másnak?

Vagy ha már itt tartunk, miért nem lesz egyenesen központilag szabályozott előfizetési díj minden szolgáltatónál?    

Az, hogy a terjesztési díj beszedésének megakadályozása miért problémás, több oldalról is meg lehet közelíteni. Egyrészt ugye ha a TV2-nek és az RTL Klubnak megtiltják, hogy az adásukért pénzt kérjenek mostantól, akkor miért nem tiltják meg a többi tévének? Két éve írtuk meg, hogy nagyságrendileg mennyit fizetnek a szolgáltatók az egyes csatornákért, érdemes átböngészni a listát, de elolvasni a cikket is hozzá - ezt egyébként a médiatörvény módosításán dolgozóknak is melegen ajánljuk. Különösen azért, mert ingyen jelenleg a köztévék, a helyi tévék és a két nagy kereskedelmi tévé fogható, de az m3 nevű ötödik közmédia-csatorna nem, azért mindenki fizet a kábel- vagy műholdas csomaggal.

A kormány hozzáállása tehát (jajistenem, mi lesz a szegény emberekkel, akiket majd anyagi romlásba döntenek a gonosz kereskedelmi tévék) a szemforgatás tipikus esete, mert ha nekik szabad pénzt kérni a retróműsorokért (az m3 a közmédia archívumából válogat ráadásul, ezért duplán problémás a dolog), akkor miért ne kérhetne a prémiumkategóriás termékért a TV2 vagy az RTL Klub? Arról nem is beszélve, hogy ha az elmúlt hat évet megnézzük, a kábeles és műholdas csomagok ára nem emelkedik, mert nincs hova - a piac ennyit bír el és nem többet.

Rovatok