Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea áll a Sony elleni hackertámadás mögött

2014. december 18., csütörtök 08:50

Az észak-koreai kommunista rezsim által támogatott hackerek törték fel a stúdió rendszerét, és hoztak nyilvánosságra bizalmas dokumentumokat - jelentette amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió, bár a Fehér Ház szóvivői nyilatkozatukban nem nevesítették meg az országot. Kormányközeli források azt nyilatkozták a CNBC-nek, hogy találtak az észak-koreai rezsimhez köthető kapcsolatot a nyomozás során. 

Az erről szóló hír nyilvánosságra kerülése előtt néhány órával és a hackerektől érkezett fenyegetések hatására a Sony szerdán végleg lefújta a The Interview című filmjének december 25-re tervezett premierjét. A vígjáték - amely arról szól, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez két újságírót Kim Dzsong Un phenjani diktátor megölésére - egyelőre dobozban marad, a cég szóvivőjének tájékoztatása szerint semmilyen formában sem tervezik bemutatni. A Variety úgy tudja, soha nem is fogják végül vetíteni. A Sony azt írta, teljes mértékben megérti a mozis cégeket, hogy nem akarják kockáztatni dolgozóik és vendégeik testi épségét. A Sony korábban a mozik üzemeltetőire bízta, be merik-e mutatni a filmet.

A kiszivárgott hírekre reagálva a Fehér Ház annyit közölt, hogy a vizsgálatot a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezeti. Részleteket a megfelelő időben hoznak nyilvánosságra.

Miután a stúdió bejelentette, hogya mozikat ért fenyegetés miatt nem fogják vetíteni a filmet, Barack Obama elnök azt mondta, a kormány komolyan veszi a Sony Pictures elleni támadást, és figyelmeztetni fogja a közvéleményt, ha komoly fenyegetésről szereznek tudomást. Addig is azt javasolja, hogy az emberek nyugodtan járjanak moziba, - írja az MTI. Riadalmat az keltett, hogy a Guardians of Peace (Béke Őrzői) nevű hackerek azt írták: "Emlékezzenek 2001 szeptember 11-re. Azt javasoljuk, maradjanak távol a moziktól a bemutató idején". Obama szerint azonban egyelőre nincs komoly veszély a mozikban. 

A múlt havi hackertámadás eddig példa nélküli, Avivah Litan, a Gartner cég kiberbiztonsági elemzője szerint amerikai cégnek ekkora kárt még nem okoztak internetes kalózok.

Hírügynökségi jelentések szerint az amerikai kormányzaton belül az elmúlt napokban vita alakult ki arról, hogy mikor és milyen formában hozzák nyilvánosságra a vizsgálat megállapításait, és hogy az Egyesült Államok milyen választ adjon egy másik kormány ilyen agresszív provokációjára. Az amerikai hatóságok egyelőre további bizonyítékokat gyűjtenek arról, hogy ki és hogyan rendelte el a támadást.

A nyomozók gyanúja szerint a Sony Pictures rendszerét az észak-koreai kormány által támogatott hackercsoport, a Unit 121 törte fel bosszúból a Phenjant sértő filmért. A kalózokat korábban dél-koreai célpontok elleni támadásokkal hozták kapcsolatba.

Az Egyesült Államok ritkán tesz felelőssé nyíltan más országokat amerikai célpontok elleni akciókért. Amennyiben Washington mégis nyilvánosan megvádolná Észak-Koreát, tisztségviselők szerint valamiféleképpen válaszolnia kellene a támadásra, de egyelőre kérdéses, mit léphet az ügyben az ország. Hiszen a phenjani rezsimet már így is büntetőintézkedések sújtják, és az ország teljesen elszigetelt. 

The Interview - Official Teaser Trailer - In Theaters This Fall

Rovatok