Index Vakbarát Hírportál

Houllebecq új könyvében megjósolta a muszlim hatalomátvételt

2015. január 7., szerda 14:03

Michel Houllebecq Behódolás című, hamarosan megjelenő új regényében egy olyan Franciaországról ír, amit egy muszlim párt irányít. A még meg sem jelent könyv már kiszivárgott, és a francia lap ellen indított terrortámadás egészen új megvilágításba helyezi a könyvet, főként hogy a Charlie Hedbo címlapján éppen egy Houllebecqről készült karikatúra vanFolyamatosan frissülő cikkünket a terrortámadásról itt olvashatja .

A könyvben Houllebecq egy olyan jövőbeli államról ír, ahol egy újonnan alakult muszlim párt nyerte a választásokat. Houellebecqet a mostani francia és nyugati társadalmi és politikai változások inspirálták a regény megírására, amiben eredetileg a narrátor a történet végén áttért volna a muszlimról a keresztény hitre, és Megtérés lett volna a címe. A szerző a The Paris Review-nak adott interjút, amiben beszélt a tabutémát feszegető könyvéről – a Könyvesblog éppen tegnap szemlézte

A szerző kategorikusan elutasítja, hogy a hivatalosan csak ezen héten megjelenő regény szatíra lenne, ő inkább politikai fikciónak tartja. Szerinte a muszlimok teljesen skizofrén helyzetben vannak Európában, mivel politikailag egyik féllel sem tudnak azonosulni: társadalmilag és szociálisan más véleményen vannak, mint a baloldaliak, a jobboldali nacionalisták vagy szélsőségesek pedig alapvetően elutasítják őket. Ebből kiindulva egy muszlim választó nem tud olyanra szavazni, aki megfelelően képviselné az érdekeit, ezért is tűnt logikus lépésnek a regényben egy direkt muszlim párt létrehozása.

Azért azt hozzáteszi, hogy közeljövőben nem lát lehetőséget hasonlóra, ahhoz először a muszlim közösségnek kellene megtalálnia a közös hangot. Houellebecq szerint a könyve nélkül is eleget foglalkozik a francia média az országot egyszer megdöntő muszlim vallás hatalomátvételéről, de még így is azt gondolja, hogy Franciaország az egyetlen Európában, aminek a demográfiája lehetővé teszi a túlélést. Végül megjegyzi, hogy az iszlamofóbia nem tekinthető a rasszizmus egy fajtájának.

Rovatok