Index Vakbarát Hírportál

Egy izraeli ortodox lap kiradírozta a női politikusokat a párizsi menet képéről

2015. január 13., kedd 11:49

Kiretusálta a Hamevaszer című izraeli ultraortodox újság a politikusok vasárnapi párizsi menetéről készült fotóról a nőket, köztük Angela Merkel német kancellárt is, írja az MTI.

Nemcsak a kancellár képét vágták ki, hanem Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, Anne Hidalgót, Párizs polgármesterét és Simonetta Sommarugát, Svájc elnökét is. A lap felelős kiadója, Méir Porús, a Jahadút Hatora nevű askenázi ultraortodox párt képviselője a kneszetben.

Az újság egészen bizarr módját választotta a retusálásnak, a nők helyére levegőből előkapott férfiakat tett, vagy összehúzta a résztvevőket, ami miatt közelebbi ránézésre fura szellemlények kerültek a fotóra.

Az MTI azt írja, hogy Izraelben az ultraortodox újságokat a zsidó vallás szabályait szigorúan betartató „szellemi bizottság” felügyeli, és az újságírók öncenzúrát gyakorolnak minden nőket ábrázoló fényképpel kapcsolatban. Bizonyos lapok a női nevek kinyomtatásától is tartózkodnak, gyakran csak a családnevüket közlik például a női parlamenti képviselőknek.

Rovatok